Jutarnji list: 07. i 08. 10. 2002.

Carla Del Ponte, glavna haaška tužiteljica, komentira slučaj Bobetko

Bobetko neće u pritvor ako dobrovoljno ode u Haag

Kad je o Bobetkovu zdravlju riječ, čini mi se da on daje intervjue, kreće se, dobro je, živahan je, čak i agresivan, i zaista ne vidim zašto ne bi mogao podnijeti put do Haaga

Razgovarao: Ivan Zvonimir Čičak

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte uglavnom je zadovoljna. dosadašnjom suradnjom Hrvatske s Tribunalom, ali nepopustljiva kada je riječ o optužnici protiv generala Janka Bobetka

U ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list otvoreno govori o slučaju Bobetko i postignućima Haaškoga suda.

· Kakvo je stanje na Haaškom sudu danas? Kakva je suradnja s državama bivše Jugoslavije?

- Obavljamo golem posao, ali mogli bismo ga obavljati bolje i brže kada bi balkanske države potpuno surađivale s nama. Hrvatska je izvrsno surađivala kada je riječ o slanju dokumentacije. Kad je o ubićenjima riječ, problem su general Ante Gotovina, koji je još u bijegu, i slučaj Bobetko. Neprihvatljivo nam je da Vlada odlučuje o uhićenjima i izručivanju haaških optuženika jer članak 29 Statuta Haaškog suda nameće državama međunarodnu obvezu da suraduju s nama. Beograd nam je vječni problem - djelomice nam pomaže i surađuje, ali nemamo pristup nijednom vojnom dokumentu. Nemamo pristup ni arhivima, ni svjedocima, niti ičemu što tražimo. Beograd ne želi dati ništa što ulazi u vojna pitanja, međutim, surađuje kad je riječ o policijskim dokumentima, iako ne potpuno.

Poseban problem su svjedoci. Primjerice, u procesu protiv Slobodana Miloševića svjedoci insajderi traže obećanje da, ako svjedoče u Haagu, nakon povratka u Beograd neće biti procesuirani zbog odavanja vojnih i državnih tajni.

· Mnogi su optuženici sa srpske strane još na slobodi.

- Istina je, počevši od generala Ratka Mladića do ostalih. Države bi morale početi potpuno surađivati s nazna, i to brzo.

· Kako ocjenjujete suradnju s Crnom Gorom?

- U svemu što smo tražili ona je manje-više surađivala.

· Kakva je situacija s Republikom Srpskom i federalnom vladom BiH?

- S federalnom vladom nemamo problema jer dobivamo ono što tražimo. Republika Srpska veliki je problem, veći od Srbije. Riječ je o nevjerojatnoj situaciji.

Bobetko mora u Haag

· Na Sudu sam dobio informaciju da, svaki put kada tražite dokumente, vlade koriste termin nacionalnih, odnosno državnih interesa. Kako objašnjavate situaciju u slučaju Bobetko?

- Pročitali ste dokument hrvatske vlade u kojem stoji da hrvatski unutarnji propisi i Ustavni zakon predstavljaju prepreku uhićenju i izručenju Bobetka, ali u tom se dokumentu ne objašnjava zašto. Kao jedna od prepreka navodi se i Bobetkovo zdravstveno stanje. Dopuštam mogućnost da zdravstveno stanje bude razlog zbog kojega se Bobetka ne može staviti u pritvor, ali Bobetko mora doći u Haag, izaći pred suce i izjasniti se o krivnji. Suci su ti koji će tražiti liječničko vještačenje kojim će se utvrditi je li on bolestan ili nije.

· Može li se izjašnjavanje o krivnji obaviti putem videoveze između Zagreba, i Haaga?

- To nikada nije učinjeno.

· Prije nekoliko dana vidjeli smo da je to učinila Biljana Plavšić.

- To nije bilo izjašnjavanje o krivnji.

· Nego promjena iskaza?

- Da. Optuženik se o krivnji mora izjasniti u Haagu, pred sucima, jer su oni ti koji moraju zatražiti liječničko vještačenje.

· Postoji li mogućnost da suci zbog Bobetka dođu u Zagreb?

- Ne! Zašto bi suci išli u Zagreb?! Zar je Bobetko drukčiji od ostalih?

· Zbog njegova zdravstvenog stanja.

- Kad je o Bobetkovu zdravlju riječ, čini mi se da on daje intervjue, kreće se, dobro je, živahan je, čak i agresivan, i zaista ne vidim zašto ne bi mogao podnijeti put do Haaga i pojaviti se pred sucima.

· Da Bobetko dođe u Haag, kakvu bi odluku Tuižiteljstvo donijelo o njegovu pritvoru? Florence Hartmann u slučaju Plavšić izjavila je, naime, kako Tužiteljstvo smatra da ona ne mora biti u pritvoru.

- Ako Bobetko dobrovoljno dođe u Haag, izjasni se o krivnji i odgovori na naša pitanja, mogli bismo se se složiti s tim da se brani sa slobode. Želimo da Bobetko ima tretman kao i svi ostali. Želimo pravdu koja je jednaka za sve. Nema posebnog tretmana. Tražimo doborovljnu predaju, izjašnjavanje o krivnji, odgovore na naša pitanja - i onda se možemo složiti s obranom sa slobode.

· Dakle, ne inzistirate na pritvoru?

- Ne.

Plavšić protiv Miloševića

· Kakva je trenutačno situacija u slučaju Milošević? Jeste ti zadovoljni njezinim razvojem?

- Ne govorimo o procesu Milošević jer o tom postupku razgovaramo na Sudu. Općenito mogu reći kako, unatuč vremenskoj stisci u kojoj smo se zatekli, smatram da radimo najbolje što možemo. Dakle, nema ničega što bi me posebno zabrinjavalo. Što se mene tiče, proces se dobro odvija.

· Slučaj Biljane Plavšić izuzetno je važan zbog promjene iskaza. Spekulira se o tome da se nagodila s Uredom. Smije li se o tome pričati?

- Može, kako ne.

· Hoće li ona svjedočiti protiv Miloševića?

- Mnogo je spekulacija o tome...

· Može se pričati, ali ne se može reći?

- Ne. Vrlo smo transparentni i nemamo tajni. Ako ih i imamo, tako je samo privremeno. Tajne objavljujemo jer volimo raditi tako da svi izvana mogu promatrati što se događa. Naš je rad korektan, častan i profesionalan, i nemamo što skrivati.

Čitajući naše novine i gledajući našu televiziju, čovjek vas doživi kao vješticu ili neprijatelja s pištoljem koji želi ubiti.

- Ne želim ja nikoga ubiti. Još bi samo to falilo.

Pravo na kritiku

· Kod nas kažu da ste neprofesionalni, da ste politizirani, da ste instrument imperijalističke politike protiv naših jadnih država?

- To je smiješno! Ni najmanje nas ne pogađaju takve kritike jer su jako daleko od istine o onome što radimo. No, pravo na kritiku univerzalno je pravo.