Slobodna Dalmacija: 09. 10. 2002.

HOĆE LI "STRUJNI UDAR" HEP-a NA POTROŠAČE POKOSITI VLADU

Kolika je odgovornost Gorana Granića, predsjednika Nadzornog odbora HEP-a?

ZAGREB — HEP je, čini se, novim tarifnim sustavom zakuhao dobru kašu. I Vlada će ovoga četvrtka redovito tjedno zasjedanje neplanirano obogatiti raspravom o posljednjem "strujnom udaru" koji, sve je izglednije, prijeti da opasno dotuče ionako tanak kućni proračun u mnogih Hrvata. Zajamčio je to osobno u ponedjeljak premijer Ivica Račan, napominjući kako je koalicijskim partnerima već najavio tu dopunu dnevnog reda. Ako su prvi akontacijski računi izazvali lavinu ogorčenja kod privatnih potrošača, potaknuli već dva prosvjedna skupa te otvorili potpisivanje peticije protiv novoga tarifnog sustava, što je još moguće očekivati?

Erupciju reagiranja, na opće iznenađenje, otvorio je član Vlade i resorno socijalno najosjetljiviji ministar Davorko Vidović izjavom kako je HEP prevario Vladu. Prvi čovjek HEP-a Ivo Čović energično i izričito odbija takve ocjene, te i dalje tvrdi da je tarifni sustav izrađen krajnje odgovorno i, naravno, ne samovoljno, nego uz puni blagoslov Vlade. Reviziju računa za struju zatražio je i predsjednik Mesić. "Najpogubnije stanje za vlast jest kada su građani nezadovoljni, a oni to očito jesu", ocjenjuje Mesić.

Poskupljenje struje, iako je gotovo prepolovljeno u odnosu na prvotno isplaniranu projekciju, ponovno je neke iznenadilo. Posebice je znakovito što su najviše iznenađeni pojedinci u aktualnoj vlasti, upravo oni koji su 22. kolovoza šutke digli ruku i upalili HEP-u zeleno svjetlo, nakon što su njegovi stručnjaci korigirali prethodni prijedlog koji je Vlada odbila. Treba li posebno podsjećati da je Goran Granić ne samo još uvijek član Vlade nego i predsjednik Nadzornog odbora HEP-a i uz to vrsni znalac energetskih tema. Ako je već Čović, što je dijelom i razumljivo, htio HEP-u osigurati veći prihod, nije li Granić morao reagirati detaljnije i opreznije?

Zbog svega toga Ilija Rkman, glasnogovornik Udruge za zaštitu potrošača Hrvatske "Potrošač", danas pomalo slavodobitno likuje i podsjeća da je dalmatinska podružnica te udruge sa splitske adrese posljednji put 20. kolovoza, samo dva dana uoči Vladine odluke, poslala otvoreno pismo kojim upozorava da će novi tarifni sustav drastično udariti po džepu potrošača. Uz rame Rkmanu stoji i Vladimir Lokmer, predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske. Lokmer podsjeća da je ovo poskupljenje zapravo samo ilustracija kako jedan monopolist ponovno svoje interne slabosti elegantno prebacuje na leđa građana te opominje Vladu da 200.000 umirovljenika, koji imaju mirovinu ispod 1000 kuna, jednostavno nemaju od kuda platiti račun za struju.

- Ne mogu vjerovati da Vlada nije znala što će donijeti novi tarifni sustav HEP-a. Ako je to doista tako, onda sami potvrđuju koliko su nesposobni i nestručni, izravan je u kritici Vladimir Jordan, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. On dodaje kako za spomenuto poskupljenje u HSU imaju samo jednu ocjenu - svjesno rađen bezobrazluk. Jordan, osim toga, ovu situaciju koristi kako bi upozorio na još jednu dimenziju problema. "HEP bi morao biti jedan od promotora nacionalnoga gospodarskog razvitka, a on, primjerice, limitatore već deset godina uvozi iz Slovenije umjesto da potakne taj program u dvije domaće tvornice koje imaju takve kapacitete", kaže Jordan te dodaje da ni Vlada, s obzirom da je vlasnik HEP-a, nije bezgrešna jer jedna od tih lokacija je na Korčuli, a zapošljavanje 150-200 otočana i te kako bi dobro došlo.

Sve su brojniji zahtjevi umirovljenika za snažnijim javnim prosvjedima, tvrdi dalje Jordan i dodaje kako će sljedeći tjedni biti veliki test za vlast. "Nitko ne može savjetovati neplaćanje računa jer je usluga isporučena, no većina umirovljenika jednostavno nema od kuda platiti račun", nastavlja Jordan i dodaje - tko će ove zime, unatoč monopolu, imati petlju za masovno isključivanje neplatiša.

  1. BABIĆ