Vjesnik: 09. 10. 2002.

Ashdown: Građani glasali protiv stranaka na vlasti, a ne za povratak nacionalizma

U prvim izjavama, predstavnici pobjedničkih stranaka, gotovo su u potpunosti izbacili nacionalističku retoriku i uglavnom obećavaju da će krenuti putem reformi

SARAJEVO, 8. listopada - Relativno uvjerljiva pobjeda nacionalnih stranaka na općim izborima u Bosni i Hercegovini ne bi smjela ovu zemlju odvratiti od puta započetih reformi. To je poruka u većini komentara, nakon što je Izborno povjerenstvo, objavljujući preliminarne rezultate, potvrdilo procjene o uspjehu SDA i HDZ-a u Federaciji BiH, odnosno SDS-a u Republici Srpskoj.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, komentirajući izbore, kazao je da su ljudi glasovali protiv stranaka u vlasti, a ne za povratak u nacionalizam s početka 90-tih. On je rekao da su stranke koje su bile na vlasti kažnjene od birača jer su napravile premalo, te da su glasači 5. listopada poslali vrlo jasnu poruku političarima da se uozbilje i provedu reforme:

U sličnom tonu, dakle s pozivom na nastavak reformi, je i reakcija veleposlanstva Sjedinjenih Država u Sarajevu, te Europskog povjerenstva. Nije, naravno, nikakva tajna da su predstavnici međunarodne zajednice u BiH više nego razočarani rezultatom stranaka do sada vladajuće Alijanse za promjene, prije svega SDP-a, te »umjerenih« hrvatskih stranaka poput Zubakovog NHI-ja ili stranke Radom za boljitak koje nisu niti prešle izborni prag na entitetskoj i državnoj razini, te u većini županija, a SDP-ov rezultat se može smatrati pravim debaklom. Jedva iznad 16 posto glasova u Federaciji BiH i neuspjeh u jednom od glavnih uporišta, Kantonu Sarajevo, gdje je SDA dobila gotovo 80 posto više glasova. Socijaldemokrate Zlatka Lagumdžije su umjesto na vodeće mjesto u cijeloj zemlji, pozicionirale kao tek treću ili četvrtu stranku u većem bosansko-hercegovačkom entitetu. Ova stranka će se u budućnosti morati pozabaviti sama sobom, i sve su glasniji pozivi da Lagumdžija odstupi s dužnosti predsjednika, možda već i prije izvanrednog stranačkog sabora koji bi trebao biti održan u idućih mjesec dana.

No, što će napraviti pobjednici? U Federaciji BiH, SDA i koalicija predvođena HDZ-om zajedno su osvojili 49 posto glasova (SDA 32,3) Koalicija (16,7) i imat će mnogo više zastupničkih mandata u parlamentu nego SDP (16 posto) i Stranka za BiH (15,3 posto). Prilično je izvjesno da će HDZ i SDA imati neku vrstu saveza, no moguća je i veća koalicija kojoj bi se priključila i Stranka za BiH, posebno jer niti u SDA, niti u HDZ-u ne odbacuju mogućnost formiranja tzv. ekspertnih vlada, gdje bi se pri izboru dužnosnika na prvom mjestu gledala njihova stručnost. U prvim izjavama, predstavnici pobjedničkih stranaka gotovo su u potpunosti izbacili nacionalističku retoriku i uglavnom obećavaju da će krenuti putem reformi.

»Logična je neka vrsta suradnje u formiranju vlasti između nas i Stranke za BiH. Logično je da to bude i s partnerima koji će zastupati hrvatski narod. Nove stranke na vlasti moraju imati nadmoćnu većinu u parlamentima. Ne odustajemo ni od ideje da formiramo vladu eksperata. Timovi sposobnih podržani jakom parlamentarnom većinom za efikasno odlučivanje«, izjavio je šef izbornog stožera SDA Hasan Muratović.

I Dragan Čović, pobjednički kandidat HDZ-ove koalicije za člana Predsjedništva BiH odbacio je optužbe da je njegova stranka nacionalistička te rekao da očekuje partnerstvo s međunarodnom zajednicom i ustvrdio da je politički blok koji predstavlja spreman preuzeti odgovornost za ustavno-pravno uređenje BiH i zaustavljanje negativnog ekonomsko-socijalnog trenda.

Neizvjesno je što će se dogoditi u Republici Srpskoj, gdje SDS (33,8 posto), usprkos pobjedi u utrci za parlament, neće moći sam formirati entitetsku vladu. SNSD Milorada Dodika (24,2 posto) također je postigao veliki uspjeh i upitno je tko će biti uspješniji u pronalaženju koalicijskih partnera među ostalim strankama koje su prešle izborni prag u ovom entitetu, a to su PDP (11,89) SRS (4,77), SPRS (4,67) i DNS (4,46).

Partija demokratskog progresa Mladena Ivanića vjerojatno će i nakon ovih izbora odlučivati o tome koji će politički blok biti u prilici formirati izvršnu vlast. Stranka je, prema preliminarnim rezultatima, dobila 11,89 posto glasova i imat će 10 ili 11 zastupnika u parlamentu manjeg entiteta.

»Teško da bi zajedno u vlasti mogle sudjelovati SDS, PDP i SNSD. Dosadašnja iskustva sa sličnim koalicijama pokazala su da su to veoma labave družine. Pitanje je tko će s kim koalirati, ali bez PDP-a će biti veoma teško formirati vlast, kazao je Mladen Ivanić, dodavši da je iz SNSD-a Milorada Dodika upućeno puno teških riječi na račun PDP-a tijekom predizborne kampanje, te da će to sigurno utjecati na postizbornu suradnju.

Za sve kombinacije, naravno i one koji se odnose na državni parlament, treba sačekati službene rezultate izbora koji će biti objavljeni između 20. i 22. listopada i konačnu raspodjelu zastupničkih mandata, a ne treba zaboraviti niti to da vlade nakon ovih izbora moraju biti multietničke, preciznije formirane sukladno Odluci o konstitutivnosti i Sporazumu o njezinoj primjeni. Sigurni pobjednici su zasad kandidati nacionalnih stranaka za članove Predsjedništva BiH Dragan Čović, Sulejman Tihić i Mirko Šarović.

Izbori u BiH doveli su do velikog raščišćavanja političke scene u BiH. Samo četiri stranke u Federaciji BiH i šest u RS prešle su izborni prag u izborima za entitetske parlamente i Parlamentarnu skupštinu BiH. Ostale stranke ubuduće će djelovati kao izvanparlamentarna oporba, a moguće je i gašenje nekih od njih.

Alenko Zornija

Silajdžić niječe pobjedu Tihića

SARAJEVO, 8. listopada - Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) objavila je u utorak navečer kako je njen kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić, u vodstvu ispred kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića.

U priopćenju SBiH dostavljenom Hini u Sarajevu tvrdi se kako nisu točne tvrdnje Izbornog povjerenstva o Tihićevom vodstvu. Podsjećajući kako u utrci za člana Predsjedništva BiH odlučujuća može biti i prednost od samo jednog glasa, iz SBiH navode kako je Silajdžić »u apsolutnoj prednosti nad Tihićem« u glasovanju iz inozemstva te da i u ukupnom zbiru vodi ispred protukandidata iz SDA.

Izborno povjerenstvo objavilo je u utorak nove privremene rezultate kojima je potvrđeno da su nacionalne stranke ponovo dobile vodeću poziciju. (Hina)