Slobodna Dalmacija: 09. 10. 2002.

SLUČAJ LEUTAR - ZAVRŠNE RIJEČI TUŽITELJA DONIJELE NOVE ČUDOVIŠNE KONSTRUKCIJE O ZAVJERI

Optužen i Leutarov sin Ivica?!

Tužitelj je neizravno optužio obitelj pokojnog doministra Leutara, konkretno njegova sina Ivicu, da je na glavnom pretresu u potpunosti promijenio iskaz iz istrage, a da je za uzvrat podmićen vozilom marke golf

SARAJEVO — Na Županijskom sudu u Sarajevu, zamjenik glavnog tužitelja Dragan Stupar završio je s izvođenjem završne riječi u "slučaju Leutar". Iako sve analize upućuju da su u sastavljanju završne riječi sudjelovali pravni eksperti na čelu sa županijskim tužiteljem Mustafom Bisićem, razvidno je da tužitelj Dragan Stupar u pojedinim dijelovima štiti svoj osobni integritet.

Ipak, drugi dan nastavka glavnog pretresa sa završnom riječi županijskog tužitelja protekao je šokantno. Tužitelj je u dijelu završne riječi neizravno optužio obitelj pokojnog doministra Leutara, konkretno njegova sina Ivicu, da je na glavnom pretresu u potpunosti promijenio iskaz iz istrage, a da je za uzvrat podmićen vozilom marke golf.

Naime, na glavnom pretresu, prema riječima tužitelja, sin Joze Leutara Ivica u potpunosti je promijenio iskaz iz istrage tvrdeći da je optuženi vozač Željko Ćosić u subotu došao u Neum i u nedjelju napustio ovaj grad.

Prema riječima tužitelja, tom prilikom Ivica nije mogao objasniti kolizije između svojih dvaju iskaza. U završnoj riječi tužitelj Stupar kazao je da na glavnom pretresu Ivica nije želio govoriti istinu glede istina jedne nebitne okolnosti, tvrdeći da je vozilo golf dobio od prijatelja kojeg nije želio imenovati, dok iz iskaza svjedoka Nevenke Leutar slijedi tvrdnja da je vozilo dobio od MUP-a Mostar, što u svom iskazu od 13.06. 2001. godine potvrđuje i okrivljeni Željko Ćosić.

Ćosić je tada kazao da je svjedok dobio vozilo zajedno sa stipendijom od Hercegovačko-neretvanske županije. Tužitelj je u završnoj riječi također konstatirao da iskazi okrivljenog Ćosića te svjedoka Nevenke i Ivice Leutara te Hrvoja Antičevića, Mare i Snježane Ćosić, nisu suglasni u svim pojedinostima, a morali bi biti ako se svjedoci tako perfektno sjećaju zajednički provedenog vikenda.

Podsjećanja radi, optuženi Ćosić je tvrdio da je s obitelji došao u Neum u subotu oko 8 sati, a svjedoci Mara Ćosić i Snježana kazale su da je to bilo oko 9.30 sati. Tužitelj također navodi kako je svjedokinja Mara Ćosić istaknula da je Željko Ćosić došao u subotu i pozdravio se s Nevenkom i Ivicom Leutar te Hrvojem Antičevićem, što je potvrdila i svjedokinja Snježana Ćosić.

Suprotno ovim iskazima, tužitelj navodi kako se sin Joze Leutara Ivica nije mogao sjetiti je li Ćosića vidio pred kućom. Na kraju završne riječi tužitelj Dragan Stupar predložio je da se okrivljeni za počinjeno krivično djelo terorizma proglase krivima i osude po zakonu, te da se mjera pritvora prema svim okrivljenima produži do pravomoćnosti presude.

Glavni pretres nastavit će se u četvrtak završnom riječi branitelja, prvookrivljenog Ivana Andabaka.

Zlatko TULIĆ