Novi list: 10. 10. 2002.

PREMIJER PRIMIO ŠEFA MISIJE OESS-a PETERA SEMNEBIJA I AMERIČKOG VELEPOSLANIKA LAWRENCEA ROSSINA

Račan: Ako ne uspijemo s Haagom, podnosim ostavku

Moramo izbjeći sukob s međunarodnom zajednicom i sankcije, u što vjerujem – rekao je Ivica Račan

ZAGREB – »Vlada u pogledu optužnice protiv generala Bobetka traži rješenje na temelju kojeg Hrvatska neće doći u sukob s međunarodnom zajednicom i dobiti sankcije. Ako u tome ne uspijemo, podnosim ostavku«, decidirano je jučer rekao premijer Ivica Račan nakon sastanka s predstavnicima međunarodnih institucija u Hrvatskoj, među kojima su bili voditelj misije OESS-a Peter Semneby i američki veleposlanik Lawrence Rossin. Račan je, međutim, optimistički naglasio kako vjeruje da će Vlada u pogledu optužnice uspjeti naći modalitet koji će zadovoljiti »i nas, i generala Bobetka i Haški sud«. Da već od početka nisam vjerovao u uspjeh, ne bih nastupio kako sam nastupio. Mislim da ćemo naći rješenje u interesu Hrvatske, naše suradnje s Haškim sudom te nastavka našeg puta u euroatlantske integracije, za što imamo i podršku građana, dodao je Račan.

Premijer je, kako je potvrdio, upozorio predstavnike međunarodnih institucija da se upotreba pravnih sredstava, koja Hrvatska koristi u pogledu optužnice, ne može tumačiti kao opstrukcija suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Premijer je pritom spočitnuo nekim hrvatskim prijateljima u svijetu da su u svojim ocjenama brzopleti.

Upitan može li se najava Bobetkovih odvjetnika da će general pristati na pregled liječnika iz Haaga i na očitovanje o optužnici putem video-veze iz Zagreba, protumačiti kao skoro uručivanje optužnice Bobetku, premijer je kratko odgovorio: »Neću ništa reći dok ne bude siguran«. Odbio je komentirati i spekulacije da bi Haški sud mogao odustati od procesa protiv Bobetka zbog njegova zdravstvenog stanja, ali pod uvjetom da general pristane na pregled liječnika iz Haaga.

Iako je novinare najviše zanimalo što su predstavnici međunarodnih institucija jučer u Banskim dvorima rekli Račanu u vezi s optužnicom protiv Bobetka, premijer i Vladin Ured za odnose s javnošću upozorili su da to nije bio razlog zašto su oni zatražili prijem kod premijera. Međunarodne predstavnike, koji su i jučer podržali napore Hrvatske na putu prema EU i NATO-u, više je zanimalo kako naša zemlja ispunjava pitanja iz paketa za koji je posebno zainteresiran OESS, jer će Stalno vijeće te organizacije u Beču uskoro podnijeti izvješće o stanju u Hrvatskoj.

Riječ je, ponajprije, o procesu povratka prognanika i izbjeglica, za koji je Račan međunarodnim predstavnicima rekao, prema neslužbenim informacijama, da će biti završen do kraja sljedeće godine, ali da Hrvatskoj za to treba dodatnog novca. Goste je zanimao i tijek reforme medija, a Račan im je najavio donošenje novog zakona o slobodi medija i o HRT-u, te dodao kako će se razmisliti o privatizaciji medija. Nakon zanimanja gostiju za reformu pravosuđa, Račan je naglasio da je ta reforma vrlo važna, jer će se odraziti na svekoliki razvitak Hrvatske, a objasnio je i razloge zbog kojih kasni donošenje Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

Na razgovoru u Banskim dvorima bili su i šef misije UNLO-a Kishore Mandhyan, šef delegacija Europske komisije Jacques Wunenburger, veleposlanik Grčke Dimitris Vidouris i šef misije UNHCR-a Oluseyi Bajulaiye. S hrvatske strane bili su i potpredsjednik Vlade Ante Simonić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović, privremeni voditelj Uprave MVP-a Mario Nobilo te drugi.

Branko PODGORNIK