Slobodna Dalmacija: 10. 10. 2002.

UŽE PREDSJEDNIŠTVO HSS-a RASPRAVLJALO O KONCEPTU PRIVATIZACIJE

Hitan sastanak s SDP-om

ZAGREB — Koncept HSS-a nije odustajanje od privatizacije, koncept HSS-a nije državni kapitalizam, kako se oviha dana u medijima pisalo i kalkuliralo. No, činjenica je da mi u HSS-u nismo zadovoljni tijekom privatizacije, da je želimo strateški definirati i pokušat ćemo to učiniti s našim strateškim partnerom — kazao je u srijedu nakon sjednice užeg predsjedništva HSS-a predsjednik stranke Zlatko Tomčić.

Konkretno, uže predsjedništvo zadužilo je predsjednika stranke da SDP-u predloži što skoriji sastanak na kojem bi se, kako je kazao Tomčić, pokušalo identificirati približavanje očito različitih stajališta dviju stranka o daljnjem tijeku privatizacije. Tomčić je istaknuo kako su u HSS-u nezadovoljni načinom na koji je tema privatizacije u vladi parlamentarne većine tretirana, poglavito činjenicom da stalno generiranje novih političkih tema samu privatizaciju usporava i odugovlači. HSS pak, rekao je, ima vrlo jasne stavove kako treba voditi daljnji tijek privatizacije, te zna s kojim ljudima se taj koncept može provesti. Na direktni upit koga će HSS predložiti za prvog čovjeka HFP-a, Tomčić nije ponudio direktan odgovor.

— HSS nije nikada nominirao bilo kojeg svog člana za predsjednika HFP! Nikada nismo nominirali, ali dakako da kao stranka koja zna procjenjivati političke odnose i odnose unutar vlade i parlamentarne većine držimo, s obzirom na činjenicu što koja stranka od određenih funkcija drži u ovoj vladi, da je logično da se HFP povjeri nekom od sposobnih kadrova HSS-a — istaknuo je Tomčić, dodavši kako nikakvih ultimatuma prije samih razgovora sa strane HSS-a nema.

U samim razgovorima HSS će, najavio je Tomčić, staviti naglasak na poštovanje međusobno potpisanih dokumenata, na to da se zajednički mora utvrditi strategija daljnjeg tijeka privatizacije, da se mora odgovornije upravljati državnom imovinom i uvesti elemente praćenja poslovanja društava koja su u ingerenciji HFP-a. Također, cijeli tijek privatizacije mora biti puno transparentniji, istaknuo je Tomčić.

— Ni jedna tema ovoga trenutka nije toliko važna koliko definiranje strateške odrednice daljenjeg tijeka privatizacije koja je usporena, koja se sve više odvija preko diskrecijskih odluka pojedinaca ili određenih grupa, a ne u skladu s dogovorom ili strategijom koju su donijeli koalicijski partneri. Ne želimo na temi privatizacije proći kako su prošle neke stranke prije nas. Ne želimo biti krivi za ono na što nismo mogli utjecati i zato tražimo svoj utjecaj u daljenjem tijeku privatizacije — poručio je Tomčić.

Siniša PAVIĆ

ČEKA SE OČITOVANJE HEP-a

Premda uže predsjedništvo HSS-a nije raspravljalo o novom tarifnom sustavu i enormno velikim računima za struju, predsjednik HSS-a je kazao kako ne treba žuriti s definitivnim ocjenama. "Čini mi se da u svemu ovome ima i znatne doze šlamperaja, ne u samom koncipiranju novog tarifnog sustava, nego u načinu konstruiranja novih uplatnica", smatra Tomčić. HSS će stoga sačekati detaljno obrazloženje HEP-a te zatim dati definitivni sud, a ako je bilo improvizacija, podmetanja i nekorektnosti, HSS će inzistirati na grubom sankcioniranju onih koji su tome pridonijeli, naglasio je Tomčić.