Slobodna Dalmacija: 11. 10. 2002.

OKONČAN ISTRAŽNI POSTUPAK PROTIV BIVŠEG MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA, VEZAN UZ PLJAČKU "SLOBODNE DALMACIJE"

Odvjetništvo odlučuje o podizanju optužnice protiv Ivana Jarnjaka

ZAGREB — Sutkinja Mirjana Rigljan okončala je istražni postupak protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka okrivljenog da je prekršio službenu dužnost i javna ovlaštenja sprječavanjem procesuiranja odgovornih osoba za pljačku "Slobodne Dalmacije" te je poslala spis Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Ono će, pak, odlučiti hoće li podići optužnicu, odustati od daljnjega kaznenog progona Jarnjaka ili zatražiti dopunu istrage.

Spomenuta je sutkinja tijekom provođenja postupka ispitala kao svjedoke više osoba iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zatim saborskog zastupnika dr. Ivića Pašalića, kao i zamjenika glavnog urednika našeg lista Iliju Maršića. Na zahtjev Jarnjakova branitelja, odvjetnika Miroslava Šeparovića, sutkinja Rigljan je bila izuzela iz spisa transkripte na osnovi kojih je i pokrenut postupak, smatrajući ih nezakonitim dokazom. No tada se žalilo Tužilaštvo pa je Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda vratilo u spis transkripte kao zakonite dokaze.

Podsjetimo kako je protiv Jarnjaka i više nepoznatih osoba 25. rujna 2000. kaznenu prijavu u ime Udruge polagatelja prava na dionice "Slobodne Dalmacije" podnio predsjednik Udruge Ilija Maršić, a povod joj je bio stenogram sa sastanka dr. Franje Tuđmana s Jarnjakom i Pašalićem objavljen u tjedniku "Nacional", prema kojemu je Jarnjak zaustavio procesuiranja vezana uz "Slobodnu Dalmaciju".

I. DOŠEN