Novi list: 11. 10. 2002.

Predizborno lizanje struje

Piše: Jelena Lovrić

Vlada je ipak odlučila polizati ono što je sama proizvela. Na jučerašnjoj je sjednici povukla odluku o poskupljenju struje. Svečano je objavljeno da se nedavno povećanje cijena od 9 posto »spušta na nulu«. Samo dan ranije ministar se gospodarstva Jurčić izmotavao da se prve analize o učincima novog tarifnog sistema mogu imati tek u prosincu. Iako iz priopćenog nisu jasne sve reperkusije Vladinog koraka unazad, pogotovo jer se istodobno inzistira da građani moraju platiti pristigle račune, bez obzira kako vrtoglavi bili, mnogi su sada skloni tražiti pljesak za Vladu, jer je poslušala glas prosvjeda svojih građana.

Iako je odluku o poskupljenju električne energije ukinula, Vlada aplauz ipak nije zaslužila. Jer, svojim elaboriranjem razloga vraćanja na početnu poziciju otkriva kako su joj odluke krajnje olako i neodgovorno skrojene. Objašnjavajući ukidanje nedavno odobrenih cijena, potpredsjednik je Linić otvoreno priznao da će »Vlada mnogo lakše riješiti problem nedostatka sredstava u HEP-u, nego otpore zbog poskupljenja struje«. Ako je lakše pokrpati financijske rupe u Elektroprivredi, nego povjerenje iznevjerenih potrošača, nije li taj razlog funkcionirao i prije poskupljenja? Nije li na njega već tada trebalo misliti? Nije li Vlada kroz Linićevu izjavu priznala da na građane običava prebacivati teret koji njima ne spada, koji se može riješiti i na druge načine? I kakva je to vlast koja bez velike, nužne potrebe olakim poskupljenjima stavlja na probu živce i strpljenje svojih podanika?

Drugo, Vlada je neozbiljna jer se pokazuje da je odluku o poskupljenju donijela na osnovu krivih podataka i analiza. Nikakva upozorenja u tom pogledu nije htjela čuti. Iako se potrošačke udruge i sindikati polomiše dokazujući da će cijene biti mnogo više od odobrenih i da ih većina građana neće moći podnijeti, Račanovo se društvo nije dalo pokolebati. Jučer je Državni zavod za statistiku priopćio da je primjenom novog tarifnog sustava struja za domaćinstva poskupjela više od 20, a ne 9 posto, kako je bilo odobreno. Hoće li zbog objavljivanja neugodnih podataka Vlada smijeniti i sadašnjeg direktora Zavoda za statistiku, kao što je to učinila s njegovim prethodnikom? Jednako je ignorirala zahtjeve da se financijski gubici Elektroprivrede moraju sanirati racionalnijim poslovanjem, ne samo zavlačenjem ruke u džep građana. Sada i sama šalje takve poruke.

Na koncu vlast se pokazuje krajnje neozbiljnom i zbog izjave ministra Vidovića da je HEP obmanuo Vladu i građane. Ako šef jednog državnog poduzeća može prevariti premijera i njegovom buketu ministara prodati rog pod svijeću, što im tek rade mnogo veći meštri? Kako se Vlada može prati da je obmanuta ako njeni najjači ljudi sjede u Nadzornom odboru HEP-a? Na koncu, kako Račanov kabinet donosi odluke i vodi državu, ako ga jedno poduzeće može žedna prevesti preko vode?

Za rikverc u strujnom krugu možda ipak najveću zaslugu imaju BiH-izbori. Račan je u katastrofalnom porazu tamošnje Alijanse za promjene moguće vidio vlastitu sudbinu. Na primjeru svoga kolege Lagumdžije mogao je naslutiti kako prolaze mlitavi reformatori, koji ne vode računa o izbornim obećanjima ni životnim potrebama građana. Pod nogama stampeda razočaranih. Povlačenje odluke o poskupljenju struje stoga prije svega treba gledati u kontekstu nadolazećih izbora.