Vjesnik: 14. 10. 2002.

General Bobetko neće biti uhićen prema Interpolovoj tjeralici?

Dok nadležni županijski sud, a u slučaju generala Bobetka to je Županijski sud u Zagrebu, prema nalogu Ministarstva pravosuđa ne izda nalog za uhićenje, bez obzira na Interpolovu tjeralicu, Bobetko neće biti uhićen/ Hrvatski ustav i Ustavni zakon o suradnji s Haagom i procedura koju on propisuje iznad su pravila Interpola po kojima domaća policija treba odmah uhititi osobu koju traži Interpol

ZAGREB, 13. listopada - Na internetskim stranicama Interpola u subotu je, na nalog Haaškog suda, objavljena javna tjeralica za umirovljenim generalom Jankom Bobetkom. Hrvatski ustav, kao i ustavi većine drugih zemalja, ne dopušta izručenje svojih državljana, osim u slučaju kad je riječ o zahtjevu Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu. Stoga je 1996. godine Sabor donio Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom koji propisuje da se hrvatski državljani mogu izručiti Tribunalu. Prema tom zakonu, redarstvene vlasti uhitit će okrivljenika i bez naredbe istražnog suca ako je za okrivljenikom raspisana tjeralica nadležnog tijela Republike Hrvatske ili Haaškog suda (ICTY).

Međutim, Vlada se još nije očitovala o optužnici protiv generala Janka Bobetka već je Ustavnom sudu poslala zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti, a Haaškom sudu zahtjev za ulaganje interlokutorne žalbe na nalog za Bobetkovim uhićenjem. Vlada u tom zahtjevu Žalbenom vijeću Haaškog suda ocjenjuje uhićenje generala Bobetka neopravdanim, jer nema nikakvih pokazatelja da se bez uhićenja ne može osigurati njegovo pojavljivanje pred Sudom.

O zahtjevu za interlokutornu žalbu zasad se negativno očitovalo haaško tužiteljstvo koje smatra da nema osnove za njezino podnošenje, dok se Žalbeno vijeće Haaškog suda još nije oglasilo.

Također, u Pravilniku Tribunala nigdje izričito ne piše odgađa li žalba na uhidbeni nalog samo uhićenje, što se može dvojako tumačiti. Stoga, kako se tumači u nekim krugovima bliskim Vladi, dok se Sud ne očituje o zamolbi za podnošenje interlokutorne žalbe, Vlada ne treba proslijediti optužnicu ni generalu Bobetku, niti pokrenuti cijeli proces.

Prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haagom, Vlada udovoljava zahtjevu ako je odluka utemeljena na odgovarajućim odredbama Statuta i Pravilnika Haaškog suda i ako nije u suprotnosti s hrvatskim Ustavom. Ako ICTY-jev zahtjev odgovara svim tim zahtjevima, Vlada prosljeđuje optužnicu Ministarstvu pravosuđa, a ono nadležnom županijskom sudu koji izdaje nalog za uhićenje što ga ispunjava policija.

Stoga, dok nadležni županijski sud, a u slučaju generala Bobetka to je Županijski sud u Zagrebu, po nalogu Ministarstva pravosuđa ne izda nalog za uhićenje, bez obzira na Interpolovu tjeralicu, Bobetko neće biti uhićen. U pravnom smislu, to znači da su hrvatski Ustav i Ustavni zakon o suradnji s Haagom te procedura koju on propisuje iznad pravila Interpola po kojima domaća policija treba odmah uhititi osobu što je traži Interpol.

Treba napomenuti da Haaški sud surađuje s Interpolom kao organizacijom koja okuplja 179 zemalja članica, odnosno njihovih nacionalnih policija. Ako Sud odluči izdati nalog za tjeralicom, taj nalog daje Interpolu. No, Haag dosad nije prakticirao izdati nalog Interpolu već je uobičajena procedura bila da se raspiše nacionalna tjeralica, a tek onda međunarodna koja je u nadležnosti Interpola, kao što se dogodilo u slučaju generala Ante Gotovine.

Dada Zečić