Vjesnik: 14. 10. 2002.

Zdenko Ropac: Doći ću na sud, ali neću dati izjavu

Riječki sud će u Njemačkoj od 23. do 25. listopada saslušavati Zdenka Ropca, Zdenka Bandu i Tomislava Oreškovića/ Zdenko Ropac kaže da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu; likvidacija mog prijatelja Milana Levara i sama istraga radi pronalaženja njegova ubojice za mene je dovoljna poruka, kaže on/ Iako su ovi svjedoci dali brojne intervjue iznoseći svoje spoznaje o gospićkim zbivanjima, suđenje će biti zatvoreno za javnost

ZAGREB, 13. listopada - Zdenko Ropac, jedan od trojice svjedoka u procesu »gospićkoj skupini« koji trenutačno žive u Njemačkoj, potvrdio je Vjesniku da je od mjerodavnog suda u mjestu gdje živi dobio poziv za svjedočenje 25. listopada.

Saslušanju na njemačkom sudu trebali bi biti nazočni sutkinja Ika Šarić i državni odvjetnik Doris Hrast.

Zdenko Ropac kaže da će se odazvati pozivu njemačkog suda jer je njemački državljanin i ne odazivanje pozivu bilo bi kažnjivo, ali da ne namjerava svjedočiti.

Zašto, pitali smo ga?

»Hrvatska vlada nije se pravilno postavila prema suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj. Pokazuje to i dosadašnji tok riječkog suđenja, a i svih ostalih za ratni zločin. Svaki kontakt svjedoka u istražnom postupku vezanom uz događaje u Gospiću iz 1991. do sada je završavao progonom tih svjedoka, a i iskaz po pravilu završavao kod onih na koje se odnosio. Samog svjedoka se tretiralo kao osobu koje se treba otarasiti. Likvidacija mog prijatelja Milana Levara i sama istraga radi pronalaženja njegova ubojice za mene je dovoljna poruka. Što znaci dati izjavu tati da mu je dijete zločesto da bi tata tom istom djetetu dao bombu... Neka vrlo u najmanju ruku čudna država. Znači svako svjedočenje u tom smislu je svjedočiti protiv države,odnosno protiv određenih službi te države. Dolazak Riječkog suda u Njemačku bar u mom slučaju, neka bude shvaćeno sa strane suda, kao turističko putovanje. Ne sumnjam u osobno poštenje osoba koje zastupaju sud, ali one za mene nemaju legitimaciju i ne vidim na koji način bi mi mogli ponuditi satisfakciju za sve ove godine progona. Da ova država nema figu u džepu sve ove godine ne bi bolest selektivne amnezije u sudnicama otezala i prouzrocila Bobetkovu optužnicu«.

Ropac je o »slučaju Gospić« svjedočio i pred haškim istražiteljima. Sa Zdenkom Bandom i pokojnim Milanom Levarom još je 1997. tim povodom bio u Haagu.

Za mene je Haag i dalje posljednja šansa da se hrvatsko pravosuđe izvuče iz balkanskog gliba i da uz pomoć njega konačno profunkcionira po europskim standardima, ističe Ropac.

Prema za sada neslužbenim najavama, posredstvom Interpola riječki sud je obaviješten da su pravosudni organi Njemačke uspjeli pripremiti saslušanje trojice takozvanih »haških svjedoka«, Zdenka Ropca, Zdenka Bande i Tomislava Oreškovića, svojedobno pobjeglih iz Gospića, koji trenutačno žive u toj zemlji. Saslušanja su zakazana za 23., 24. i 25. listopada u tri različita njemačka grada. Riječ je o vrlo važnim svjedocima koji su do sada u više navrata u medijima govorili o svojim neposrednim saznanjima u vezi s inkriminacijama navedenim u optužnici. Odlazak u Njemačku navodno su prijavili i svi odvjetnici optuženih.

Iz pravosudnih krugova čuje se da će saslušanja u Njemačkoj biti zatvorena za javnost kako bi se zaštitila zakonitost postupka. To što su Bando, Ropac i Tomislav Orešković o svojim spoznajama govorili u javnosti, pa veći dio njihovih iskaza za optuženike koje teško terete nisu novost, novinarima neće otvoriti vrata njemačkih sudnica jer je, kažu upućeni, nedopustivo da iskazi prije osvanu u novinama nego što ih službeno čuju optuženici.

Kakav je stav spram najavljenog svjedočenje ostale dvojice svjedoka nismo uspjeli doznati.

Neslužbeno doznajemo da su Bando i Orešković u statusu dobivanja političkog azila.

Željko Peratović