Slobodna Dalmacija: 15. 10. 2002.

PREMIJER RAČAN NAKON POSJETA GENERALU BOBETKU

Već su na snazi tihe sankcije protiv Hrvatske

ZAGREB — Premijer Ivica Račan posjetio je generala Janka Bobetka u njegovu domu na Tuškancu i zadržao se u razgovoru s njim više od sat vremena, potvrđeno je iz Vladina ureda za odnose s javnošću. U Uredu nisu mogli dati detalje iz razgovora, uz napomenu da su to radni sastanci na kojima se nastoje pronaći najbolja rješenja.

Iz krugova bliskih generalu Bobetku potvrđeno je da su Račan i Bobetko razgovarali bez prisutnosti članova Bobetkove obitelji i bez njegovih odvjetnika. Dugi razgovor u četiri oka bio je prilika je da se Račan i Bobetko dogovore o daljnjim koracima koje će poduzimati Vlada u ovom slučaju, najavljuju isti izvori.

Premijer Račan je s generalom Bobetkom više puta kontaktirao telefonski, a ovo je njihov prvi osobni susret od izbijanja "slučaja" Bobetko.

— Optimist sam da ćemo naći rješenje i dobiti potporu i od generala Bobetka i ljudi oko njega i od Haaškoga suda, te da ćemo sačuvati pri tom stavove koje javno brani Vlada. Pustite da završimo ovaj posao. Težak je i rizičan, ali alternative nema! — izjavio je premijer Račan neposredno nakon sastanka s generalom Bobetkom, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "Kako Vlada vlada".

Račan je potvrdio da je Bobetkovo zdravstveno stanje iznimno teško te da bi trebao biti u bolnici. Na pitanje bi li to olakšalo posao Vladi, Račan je odgovorio niječno, pridodavši da "ima onih koji bi Vladi mogli olakšati, ali se ne trude".

Premijer Hrvatske poručio je i da on "zemlju neće voditi u sukob s međunarodnom zajednicom, sankcije i izolaciju".

— Ako taj put bude neizbježan, ja neću više biti premijer i neću voditi zemlju — kazao je Račan, pojasnivši da njegova Vlada od početka svojega vladanja ima "slojevitu" suradnju s Tribunalom, sastavni dio koje su brojni dijalozi, ali i "pravni dio". Čudi me što neki u Europi to vide opstrukcijom suradnje, kazao je Račan, ocijenivši da je međunarodna zajednica "malo nervozna", te da "nije prvi put na ovim prostorima da ima loše prosudbe". Bojim se, dodao je premijer, da te greške neće prestati ni sad, no na nama je da pokažemo da želimo rješavati problem suradnjom, a ne sukobom.

Osvrnuvši se na strah od sankcija, Račan je kazao da su već na snazi tihe, prikrivene sankcije protiv Hrvatske, ne precizirajući o kojim je mjerama riječ. Hrvatska, međutim, po uvjerenju premijera, ima stabilan položaj unatoč tim sankcijama, koje on vidi pokušajem stimuliranja Vlade da odustane od svoje principijelne politike.

Komentirajući HDZ-ovo i HSLS-ovo odustajanje od saborske rasprave o suradnji s Haagom, Račan je konstatirao da se ne radi o povlačenju, nego o prolongiranju zahtjeva.

— To nam neće pomoći, pun pogodak bio bi da su odustali, ali izgleda da tražim previše — prokomentirao je Račan.

Aktualne trzavice s glavnim koalicijskim partnerom HSS-om, Račan ne drži uvodom u novu krizu Vlade ili prijevremene izbore. Dodao je i da se HSS i SDP moraju usuglasiti o pravcima i količini privatizacije, a po njegovim riječima, spor oko čelnoga mjesta u Fondu za privatizaciju bit će riješen unutar koalicije. Pri tome, Račan je poručio kako se zauzima za to da na to mjesto dođe najkvalitetniji čovjek, a ne stranački čovjek.

Inače, žive dnevne aktivnosti u traganju za najboljim rješenjem u slučaju bobetkocu dobroj mjeri su određene i generalovim zdravstvenim stanjem. Podsjetimo, general Bobetko do sada je unatoč izrazito lošem zdravstvenom stanju pružao naglašen otpor smještaju u bolnici. O njegovu zdravstvenom stanju danas je dr. Mijo Bergovec još jednom razgovarao s predsjednikom Vladina savjeta za suradnju s Haagom dr. Goranom Granićem.

Olga RAMLJAK i Marija BRNIĆ