Slobodna Dalmacija: 15. 10. 2002.

NEMA MIRA MEĐU POLITIKOM I MEDIJIMA - U SPLITU POČELA GLAVNA RASPRAVA ZBOG PRIVATNE TUŽBE BIVŠEG ŠEFA SZUP-a I SAVJETNIKA UNS-a

Smiljan Reljić protiv novinarke "Slobodne"!

Pred Općinskim sudom u Splitu jučer je počela glavna rasprava u sudskom postupku koji je privatnom tužbom protiv Marine Jurković, novinarke našeg lista, pokrenuo Smiljan Reljić, bivši šef SZUP-a i savjetnik UNS-a. Reljić, inače, šibensku novinarku "Slobodne" tereti za kazneno djelo klevete

SPLIT — Pred Općinskim sudom u Splitu jučer je počela glavna rasprava u sudskom postupku koji je privatnom tužbom protiv Marine Jurković, novinarke našeg lista, pokrenuo Smiljan Reljić, bivši šef SZUP-a i savjetnik UNS-a. Reljić, inače, šibensku novinarku "Slobodne" tereti za kazneno djelo klevete budući da je, kako stoji u privatnoj tužbi, sredinom travnja prošle godine, u tekstu pod naslovom "Smiljan Reljić uskoro će biti pritvoren?!" "u cilju stvaranja senzacija napisala inkriminaciju koja je potpuno neistinita i teško škodi ugledu i časti privatnog tužitelja". Budući da ni jedna od strana u postupku koji, inače, vodi Robert Pešutić, sudac Općinskog suda u Splitu, nije bila sklona pomirbi, te budući da je novinarka izjavila kako se ne osjeća krivom, sudac je riješio da nastavak glavne rasprave odredi za 12. studenoga. Tada će sud na raspravu pozvati dva od (od novinarke predložena) četiri svjedoka koji će, za pretpostaviti je, odigrati značajnu ulogu u rasvjetljavanju spornih detalja novinskog napisa.

Riječ je o Željku Žganjeru, dojučerašnjem županijskom državnom odvjetniku u Šibeniku, a sadašnjem vršitelju dužnosti ravnatelja "Uskoka", te Mariju Barišiću, inače zaštićenom haaškom svjedoku u slučajevima ratnih zločina u pritvorima Lora u Splitu i Kuline u Šibeniku. Osim njih, u postupku će, također, svjedočiti Ivica Bačić i Petar Ivić, djelatni časnici Hrvatske vojske.

Podsjetimo, početkom prošlogodišnjeg travnja Mario Barišić je Reljića javno optužio da je upravo on, kao tadašnji čelni čovjek SZUP-a, naložio likvidaciju trojice ratnih zarobljenika na području Jabuke u blizini Siverića dva dana nakon akcije Oluja, pozvavši se na riječi neimenovanog svjedoka.

Reljić je potom u potpunosti opovrgnuo Barišićeve optužbe ustvrdivši, među ostalim, kako nije imao nikakvih zapovjednih ovlasti nad pripadnicima HV-a i pozvao se na osobe koje su bile u njegovu društvu za obilaska rodnog Drniša i drniškog područja. Takve, izuzetnim medijskim zanimanjem popraćene optužbe i opovrgavanja nisu prošle bez angažmana Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku i tadašnjeg čelnog čovjeka te pravosudne institucije Željka Žganjera.

Zanimljivo je da je razgovore i s Barišićem i s Reljićem za "Slobodnu Dalmaciju" potpisala Marina Jurković, koju će u nastavku glavne rasprave braniti zagrebačka odvjetnica Orhideja Martinović. Reljića, pak, zastupa Zdenko Haramija, odvjetnik iz Zagreba.