Večernji list: 16. 10. 2002.

PREDSJEDNIK MESIĆ NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI:

Hrvatska je u sukobu s Haaškim sudom

Dignitet Domovinskog rata ugrozili su oni koji nastoje spriječiti suđenje zločincima, onima koji su zločine tolerirali te nedvojbeno znali za njih, rekao je hrvatski predsjednik

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je jučer na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predavanje "Hrvatska u današnjem svijetu". Osvrnuvši se na početku govora na položaj Hrvatske u svijetu prije izbora 2000. godine, predsjednik Mesić kazao je kako se tadašnja vlast svijetu predstavila kao "nepouzdan partner koji preuzima obveze, ali ih ne ispunjava". Nova vlast koja je izabrana na izborima 2000. godine postigla je uspjehe na međunarodnoj sceni, ali, ocijenio je Mesić, "više činjenicom svog postojanja nego vlastitim zaslugama".

Kao uspjehe koje je Hrvatska ostvarila od tada Predsjednik je u svom govoru naveo ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju, približavanje Sjevernoatlantskom savezu, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Ova je vlada, kazao je hrvatski predsjednik, postavila i dva osnovna cilja: ulazak u EU i NATO.

Pritom je istaknuo da je on, kao sukreator vanjske politike prema Ustavu, Hrvatskoj dao dvije bitne komponenete: globalnu i regionalnu. "Regionalnom suradnjom legitimirat ćemo se... za članstvo u EU i NATO-u. A kao respektirana članica euroatlantskih integracija Hrvatska će moći graditi i svoju poziciju u svijetu", rekao je predsjednik Mesić. Ono što usporava našu državu u ostvarivanju tih ciljeva snage su koje su nekad u "poluizoliranoj Hrvatskoj" i danas "spremne svoje uske interese pretpostaviti interesima države i većeg broja građana". "Regionalna suradnja nema nikakve veze s obnavljanjem bilo kakve Jugoslavije", istaknuo je hrvatski predsjednik, dodavši da je to "glupost" kojom se "plaši neinformirane da bi se njima moglo manipulirati".

Posebno se osvrnuvši na sadašnju situaciju u Hrvatskoj, a vezanu uz optužnicu Haaškog suda protiv generala Janka Bobetka i nalog za njegovo izručenje, Mesić je kazao kako "može razumjeti nepostojanje volje da se sustavno priđe razotkrivanju zločina koji su počinjeni na našoj strani i da se kazni njihove počinitelje". Međutim, istaknuo je hrvatski predsjednik, on to "neće prihvatiti".

Hrvatska je sad na prekretnici, kazao je Mesić. Kako je naglasio, na temelju Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom stigla je optužnica protiv generala Bobetka koji je "optužen na liniji zapovjedne odgovornosti za zločine koji se jesu dogodili i koji jesu dokumentirani". Pritom je istaknuo da inzistira na individualiziranju odgovornosti kako bi se izbjeglo da za njih odgovara hrvatski narod.

"General Bobetko je optužen. To ne znači da je kriv. Krivnju utvrđuje sud. I samo sud!" istaknuo je Mesić.

Zato general Bobetko mora odgovarati pred sudom, dodao je. Mesić je pokušao i odgovoriti na pitanje kako riješiti pitanje obveze suradnje s Haaškim sudom. "Ogovor je jednostavan: Hrvatska mora postupiti prema nalogu Haaškog suda, ali Hrvatska može i mora iskoristiti sve pravne mogućnosti koje su predviđene procedurom Suda kako bi zaštitila generala Bobetka."

Ocijenio je da put kojim je Hrvatska krenula znači sukobljavanje s Haaškim sudom jer ga međunarodna zajednica doživljava kao izbjegavanje preuzete obveze suradnje s njim. "To šteti Hrvatskoj, a ne koristi ni generalu Bobetku", rekao je Mesić.

"Ni međunarodna javnost ni Haaški sud ne osporavaju legitimnost Domovinskog rata. Dignitet Domovinskog rata ugrozili su oni koji su inspirirali i počinili ratne zločine, a danas ga ugrožavaju oni koji nastoje spriječiti suđenje zločinicima, onima koji su zločine, u najmanju ruku, tolerirali te nedvojbeno znali za njih", rekao je hrvatski predsjednik. (H)