Vjesnik: 16. 10. 2002.

Slučaj Bobetko: pravo bez politike

VLADO RAJIĆ

Haaški sud, sazivajući žalbeno vijeće petorice u povodu dvaju hrvatskih podnesaka protiv optužnice Bobetko, i uz suspregnuti pravnički optimizam ipak je potvrdio pobjedu prava nad politikom.

Prvo, nakon dugog razdoblja vladavine voluntarizma na važnim državnim pitanjima, posao su preuzeli profesionalci. I pokazali navodnim domoljubnim trubljačima da se dignitet Domovinskog rata i suverenitet države moraju braniti znanjem, a ne blebetanjem.

Drugo, da je u međunarodni ugled Hrvatske nužno ugraditi sposobnost i (opet) znanje, jer ovdašnje ojkanje, rere i ostali polit-etno-folk jednostavno ne korespondira s jezikom suvremene diplomacije.

Treće, Hrvatska se u ovom slučaju vrlo spretno oslobodila smotre političkih običaja njegovanih posljednje desetljeće i pokazala da je moderna onoliko koliko zna i da joj je »suđeno« trpjeti europsku čekaonicu samo zato jer to što zna nije bilo u prvom planu.

S te tri točke valja iščekivati i tri moguća rješenja žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda. Dakle, da to vijeće odbije optužnicu, a onda i uhidbeni nalog za optuženog Bobetka.

Da prihvati optužnicu u cijelosti (zajedno s nalogom) i time ukine svaku mogućnost ovdašnjih špekulacija mogu li godine i zdravstveno stanje optuženoga generala biti prepreka njegovu izručenju u Haag. I treće, da petorica sudaca kažu Carli del Ponte: Gospođo, očistite optužnicu od političkih kvalifikacija pa ćemo vidjeti ima li osnove za konkretnu optužbu.

Upućeni su već rekli da je za svaki ishod pripremljen ili se priprema protuodgovor. Za unutarnjo-političke prilike Hrvatskoj je od odluke žalbenoga vijeća važnije da Vlada posao nastavi zacrtanim putem do dovršetka. Time se zatvaraju usta prije spomenutim »trubljačima«, ali i svjetskim lobistima koji u interesu »širenja Balkana« čekaju pogreške članica geografskog zajedničkog nazivnika.

Bez obzira na ishod, Hrvatska je pokazala da u taj nazivnik ne spada. Ma koliko oštrim mačevima iznad nje mahali svjetski faktori. Pokazalo se da suradnja s Haagom ne mora biti dobra na razini dosadašnjih isporuka optuženika.