Večernji list: 17. 10. 2002.

SLUČAJ BOBETKO - Sljedeći korak - uručenje optužnice?

Diplomatski krugovi tvrde: pritisci su snažniji nego ikad, ali ultimatuma nema

Je li Hrvatska dobila ultimatum do točno određenog roka izručiti Haagu generala Janka Bobetka? "Nemamo takve informacije", bio je jučer neslužbeni odgovor iz Banskih dvora na navode da je Hrvatska dobila prijeteći rok od 15 dana. Vlada nije željela reagirati ni na poruke predsjednika Mesića, koji je dan prije poručio, pojednostavnjeno, da Vlada neizručivanjem Bobetka šteti Hrvatskoj, a ne pomaže ni samom generalu.

No, ni u Vladi ni u hrvatskim diplomatskim krugovima ne poriču da je Hrvatska izložena dosad najžešćim pritiscima. Hrvatska diplomacija u Bruxellesu potvrđuje nam da je zaprimljeno puno ozbiljnih upozorenja o nužnosti suradnje s Haaškim sudom, ali ni jedno u smislu ultimativnog roka do kojega bi optuženi general morao biti izručen Haagu uz prijetnju sankcijama.

Iako, dakle, u Vladi nisu jučer željeli komentirati ultimatum, za koji čak tvrde da postoji "samo u medijima", bilo je očito da se užurbano radi na tragu oštrih poruka iz Europske unije, kao i na provedbi strategije koju je Vlada još prije zacrtala. Bobetkovi odvjetnici Bosiljko Mišetić i Petar Šale i jučer su bili na dugom razgovoru u Banskim dvorima. Račan i Granić nisu željeli iznositi pojedinosti, a suzdržani su bili i Bobetkovi odvjetnici.

- Opet smo tragali za najboljim rješenjem, a za nas je najbolje rješenje to da Bobetko ne ode u Haag, - rekao je krakto Bosiljko Mišetić.

Znači li to da se ide prema tome da se Bobetku ipak uruči optužnica, moguće je, dakle, samo nagađati. Naime, načelno govoreći, Hrvatska bi mogla čekati na dovršetak žalbenog postupka, što ga je Haaški sud prošli tjedan odobrio, ali je neizvjesno koliko će taj žalbeni postupak trajati. Za Vladu bi, čuje se u političkim krugovima, najjednostavnije bilo pričekati žalbeni postupak i onda postupiti u skladu s njegovim ishodom.

No vrijeme koje je Vlada izborila počinjući pravni postupak pred Haaškim sudom, politički se stanjuje nakon demarša europske trojke i postupka poput onoga Velike Britanije, koja je suspendirala ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Kraći put svodi se, ukratko, na uručenje optužnice generalu Bobetku. Ali na uručenje optužnice prije dovršetka žalbenog postupka i mimo Županijskog suda morao bi pristati sam general Bobetko.

Prema nekim pak informacijama Vladi bi u ovom napetom rješavanju slučaja Bobetko pomoglo već i to da optuženi general pristane otići u bolnicu, čime bi se potvrdila vjerodostojnost navoda o njegovom teškom zdravstvenom stanju. No, bez obzira na to što se tvrdi da nije bilo ultimatuma, čini se da Vlada više nema puno vremena za idući korak.

Deana Knežević