Večernji list: 17. 10. 2002.

GLASNOGOVORNICA HAAŠKOG TUŽITELJSTVA FLORANCE HARTMANN:

General Bobetko mora se pojaviti pred sudom

Tomčić: Inozemni pritisci trebali bi prestati

- Mi i dalje inzistiramo da se general Janko Bobetko mora pojaviti pred Sudom - rekla je jučer Florance Hartmann, glasnogovornica haaškog tužiteljstva, naglašavajući kako je hrvatska Vlada imala dovoljno vremena da od obavijesti o podizanju optužnice do danas pripremi njegovo uhićenje.

- Hrvatska Vlada to je propustila - kazala je Hartmann na jučerašnjoj redovitoj konferencije za novinare u sjedištu Suda, tijekom koje je najavljen posjet glavne tužiteljice Carle del Ponte području bivše Jugoslavije prije njezina redovitog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a potkraj listopada.

Carla del Ponte boravit će najprije u Albaniji, pa potom ide u Beograd, Prištinu, Sarajevo i Zagreb. S predstavnicima hrvatske Vlade glavna tužiteljica sastat će se 23. listopada. Glavna tužiteljica tražit će od svih država, pa tako i od Hrvatske, suradnju u izručenju optuženih, kao i suradnju u dostavi dokumenata i svjedočenja, rekla je Hartmann.

I glasnogovornik Suda Jim Landale naglasio je kako Hrvatska ima jasnu zakonsku obvezu izručiti generala Bobetka. Tijekom jučerašnjeg dana nije još bilo poznato kada će Žalbeno vijeće odlučivati o zahtjevima koje mu je poslala hrvatska Vlada. Glasnogovornica Hartmann jučer je potvrdila kako je predsjednik Suda Jorda od glavne tužiteljice već dobio zahtjev da zbog nesuradnje u izručenju optuženih Srbiju prijavi Vijeću sigurnosti.

Glasnogovornica izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj, pak, rekla je jučer da od demarša koji je EU uputio hrvatskoj Vladi nije bilo nikakva novog razvoja događaja u odnosima između Hrvatske i EU. Ona nije željela komentirati nagađanja koja su se pojavila u hrvatskim medijima o tome da je Europska unija uputila Hrvatskoj ultimatum da će joj uvesti političke sankcije ako do četvrtka konkretno ne pokaže da namjerava surađivati s ICTY-jem u slučaju optuženog generala Janka Bobetka. Mirela Rašić rekla je kako se očekuje da će se pitanje hrvatske suradnje s ICTY-jem naći na dnevnom redu zasjedanja Vijeća ministara EU u ponedjeljak i utorak.

Komentirajući najave mogućih sankcija EU protiv Hrvatske, ministar za europske integracije Neven Mimica rekao je kako nema razloga za to da se "mi sami igramo mazohizma" i da razgovaramo o mjerama koje bi nas najviše mogle pogoditi. - To je dio priče koji sigurno nije danas na dnevnom redu - rekao je Mimica za zagrebački Radio 101 te dodao da se ozbiljno shvaćaju upozorenja koja dolaze iz EU, ali da naš pravni spor ne izlazi iz okvira propisane pravne procedure koja je omogućena statutom suda. Mimica se osvrnuo i na jučerašnju odluku Velike Britanije da suspendira proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju: - Potez britanske vlade meni je preuranjen, odnosno ide u smjeru prejudiciranja sudskih odluka.

Predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić izjavio je jučer da bi, dok se ne završi pravni postupak, bilo dobro da iz inozemstva ne dolaze pritisci na Hrvatsku koji stvaraju loše javno ozračje.

- Treba pričekati pravorijek Žalbenog vijeća, a sama činjenica da je osnovano, da je Hrvatskoj dopušten priziv, već može biti znak ohrabrenja, ali i određen naputak i nama u Hrvatskoj da vrlo suptilno i pomno odmjeravamo buduće korake - rekao je Tomčić. (S. D., H)