Vjesnik: 18. 10. 2002.

Račan: Ne možemo prihvatiti zveckanje sankcijama

Suočeni smo s rastom pritisaka na Hrvatsku, no nadam se da oni neće završiti sankcijama koje Vlada pokušava zaustaviti svojom razboritom politikom, rekao premijer, izrazivši spremnost prihvaćanja svake odluke Žalbenog vijeća/Račan se slaže s mišljenjem liječnika da bi u Bobetkovu interesu bilo da ode u bolnicu / I premijer Račan i ja jasno smo rekli da, ako postoje stranke koje žele da se rasprava o Haagu provede u Saboru, tu raspravu treba obaviti odmah, izjavio Tomčić

ZAGREB, 17. listopada - »Suočeni smo s porastom pritisaka na Hrvatsku, no nadam se da oni neće završiti sankcijama koje Vlada pokušava zaustaviti svojom razboritom politikom«, izjavio je u četvrtak premijer Ivica Račan nakon sjednice proširenog Predsjedništva Sabora na kojoj je bio zajedno s predsjednicima parlamentarnih klubova.

»Nastojimo da naši prijatelji u Europi, koji kažu da su za stabilnu Hrvatsku, shvate kako Vlada taj problem želi riješiti u sklopu suradnje s Haaškim sudom korištenjem pravnih sredstava i mogućnosti koje daju Statut i Pravila Suda. Stoga smo spremni prihvatiti svaku odluku Žalbenog vijeća i ne možemo prihvatiti zveckanje sankcijama«, istaknuo je Račan.

Premijer nije želio prognozirati hoće li i druge zemlje Europske unije slijediti primjer britanske vlade i odgoditi ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dodao je i kako je za Hrvatsku štetan svaki pritisak, kao i blagi oblik sankcija jer bi one bile udarac legitimnim željama građana Hrvatske za ulaskom u euroatlanske integracije.

Na pitanje smatra li da general Janko Bobetko mora odmah u bolnicu, Račan je kazao kako se slaže s mišljenjem liječnika da bi to bilo u Bobetkovom interesu zbog njegova zdravstvenog stanja. »Manje je važno koliko je to Vladi u interesu. Žao mi je što do toga još nije došlo, što je samo dokaz da je u slučaju generala Bobetka previše politike. Oni koji govore da mu žele pomoći, to mogu učiniti korektnim ponašanjem i s manje pritisaka«, naglasio je Račan.

Također je izjavio da ne zna ništa o »medijskim špekulacijama« da Hrvatskoj slijede sankcije ako u roku od nekoliko sati ne izruči Bobetka.

Inače, klubovi HDZ-a i HSLS-a na sjednici Predsjedništva odlučili su povući s dnevnog reda prijedloge za raspravu o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom i uvođenju moratorija do odluke Ustavnog suda.

Nakon sjednice, predsjednik Sabora Zlatko Tomčić rekao je novinarima da nakon izjašnjavanja klubova HDZ-a i HSLS-a neće biti rasprave o tim prijedlozima, ali da tu informaciju ne može zaključiti prošireno Predsjedništvo već samo plenarna saborska sjednica.

Na upit zna li je li premijer Ivica Račan za održavanje rasprave o prijedlozima HDZ-a i HSLS-a, Tomčić je odgovorio da se na to ne može tako gledati: »I premijer Račan i ja jasno smo rekli da, ako postoje stranke koje žele da se rasprava provede u Saboru, ne treba ići na odgodu rasprave već je treba obaviti odmah«.

Upitan jesu li klubovi HDZ-a i HSLS-a trajno odustali od svojih prijedloga, Tomčić je podsjetio da, prema saborskom Poslovniku, stranke koje povuku točke s dnevnog reda kasnije mogu zahtijevati njihovo ponovno stavljanje, ali da je to pitanje političkih odluka.

Andrea Latinović