Slobodna Dalmacija: 18. 10. 2002.

VISOKI DIPLOMATSKI IZVOR TVRDI KAKO BI CARLA DEL PONTE MOGLA DODATNO OTEŽATI POZICIJU SLUŽBENOG ZAGREBA

Optužnica protiv Bobetka proširuje se zbog njegova sudjelovanja u ratu u BiH?

ZAGREB — Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte mogla bi u srijedu u Hrvatsku doći s proširenom optužnicom za generala Janka Bobetka, i to zbog njegova sudjelovanja u ratu u BiH — kazao je za naš list visoki diplomatski izbor.

— Na taj način hrvatska bi se Vlada tek našla u pravoj nevolji. Stoga bi za Hrvatsku bilo najbolje kada bi general Janko Bobetko priznao jurisdikciju Haaškog tribunala, te se odazvao po optužnici za Medački džep — nastavio je naš diplomatski izvor.

— Naime, ako bi optužnica protiv generala Bobetka bila proširena i na BiH, a generalova knjiga "Sve moje bitke" glavni je dokaz za njegovu umiješanost u tom ratu, ta činjenica bila bi i te kako bolna za Hrvatsku. To bi bila prva optužnica za Hrvate zbog umiješanosti u rat u BiH — nadalje navodi naš izvor.

Dakle, bit će nastavljen diplomatski pritisak na Hrvatsku i na Vladu koja bi navodno do petka trebala uručiti optužnicu generalu Bobetku. Ako to ne učini, Hrvatskoj prijete sankcije EU-a i SAD-a. Vladino pravno manevriranje, pa čak i prihvaćanje interlokutorne žalbe od strane Sudskog vijeća u Haagu, neće bitno utjecati na razvoj događanja oko generala Bobetka, barem kada je međunarodna zajednica u pitanju. Naravno, Račanova Vlada imala je određenu nadu kada je prihvaćena interlokutorna žalba, no po svemu sudeći pravna bitka s Haagom u slučaju Bobetko teško može biti dobivena, upozoravaju strani diplomati.

Prema riječima našeg izvora iz Ustavnog suda, i zahtjev Vlade Ustavnom sudu da dade mišljenje o ustavno-pravnom aspektu oslobodilačkih akcija koje se spominju u optužnici Bobetku, u pravnom smislu neće značiti ništa. Naime, odluka suda može jedino ojačati unutarnjopolitičku poziciju Vlade. No u odnosu na naše međunarodne obveze, a poglavito prema sudu u Haagu, odluka Ustavnog suda neće značiti ništa. U tom smislu sasvim je jasno kako razgovor Ivice Račana i generala Janka Bobetka u ponedjeljak zasigurno nije imao kurtoazni karakter. Po svemu sudeći, premijer je došao s namjerom da uvjeri generala da prihvati jurisdikciju Haaga, jer jedino na taj način Hrvatska može izbjeći sankcije.

Inače, kako doznajemo, na jednom od zadnjih sastanaka vladajuće koalicije na kojemu se raspravljalo o slučaju Bobetko bilo je jako burno. Nekolicina članova petorke tražila je od premijera da odgovori je li točna informacija da je prilikom zadnjeg posjeta Carle del Ponte Zagrebu, a na večeri kod španjolskog veleposlanika, glavna haaška tužiteljica pitala njega i Gorana Granića kad im odgovara da se podigne optužnica protiv Bobetka, te je li točno da su oni odgovorili da je najbolje da to bude u jesen, nakon turističke sezone. Prema informacijama kojima raspolažemo, premijer Račan odbacio je takve insinuacije, ocijenivši ih netočnima i tendencioznima, no, kako doznajemo, nije uspio uvjeriti svoje koalicijske partnere da na spomenutoj večeri nije bilo razgovora o optužnici protiv Bobetka.

Anita MALENICA