DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO RH

ZAGREB

 

Zagreb, 18.10.2002.

KAZNENA PRIJAVA PROTIV PREDSJEDNIKA VLADE RH IVICE RAČANA

HSP-1861 podnosi kaznenu prijavu protiv predsjednika vlade RH Ivice Račana zbog opstruiranja primjene Ustavnog zakona RH o suradnji sa Međunarodnim kaznenim sudom za područje bivše Jugoslavije u Den Haagu usvojenog u Saboru RH 1996. godine

OBRAZLOŽENJE:

Ad 1) Budući da predsjednik vlade Republike Hrvatske Ivica Račan sustavno blokira, usporava, odugovlači i onemogućuje primjenu gore navedenog Ustavnog zakona čime izravno ugrožava državnu neovisnost Republike Hrvatske, jer svojim vladanjem državu pokušava dovesti u položaj podređenosti prema drugim državama i međunarodnoj zajednici, odnosno dovodi je u međunarodnu izolaciju grubim kršenjem domaćeg i međunarodnog kaznenog prava, HSP-1861 smatra ga utemeljeno osumnjičenim da je počinio kazneno djelo protiv Republike Hrvatske iz glave XII. opisano i kažnjivo po članku 137. kaznenog zakona.

Ad 2) Budući da je predsjednik vlade RH Ivica Račan najodgovorniji državni dužnosnik izvršne vlasti te da svojim protuustavnim i protuzakonitim postupanjem glede gore navedenog ustavnog zakona vrši osobito teško kazneno djelo protiv službene dužnosti prouzročujući time nemjerljivu štetu Republici Hrvatskoj i njezinom međunarodnom položaju, gospodarskom sustavu i hrvatskom narodu u cjelini (Velika Britanija suspendirala je 15.10.2002. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju RH sa Evropskom unijom), HSP-1861 smatra da je osumnjičeni Ivica Račan počinio i kazneno djelo iz glave XXV. opisano i kažnjivo po članku 337. stavak 2 kaznenog zakona.

Ad 3) Budući da je predsjednik vlade RH Ivica Račan višekratno pismeno i putem sredstava javnog priopćavanja upozoren na blokadu djelovanja hrvatskog pravosuđa, pored ostalih od neovisnih medija u Republici Hrvatskoj kao i od glavnog tajnika NATO-a Georga Robertsona u svibnju ove godine, ali i od podnositelja ove kaznene prijave, HSP-1861, koji ga je točno prije godinu dana 13.10.2001. javno upozorio na prijetnju podizanja novih haških optužnica, uključujući i slučaj generala Bobetka, ukoliko ne krene u raščišćavanje tih slučajeva, ali tu blokadu, usprkos toga nije uspješno otklonio, objektivno je kriv i odgovoran za pomaganje počiniteljima najtežih kaznenih djela ratnog zločina u Republici Hrvatskoj, čime je osnovano osumnjičen ne samo da je počinio i kazneno djelo iz glave XXII. opisano i kažnjivo po članku 301. stavak 1 kaznenog zakona, već da je i glavni krivac za dizanje novih haških optužnica za ratne zločine u Republici Hrvatskoj od Haškog tužiteljstva, što RH izravno izlaže prijetnji međunarodnih sankcija.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861