Novi list: 22. 10. 2002.

DOBROSLAV PARAGA, HSP 1861: BIVŠI TUĐMANOV SAVJETNIK MARIO NOBILO PRATI PREMIJEROVE RAZGOVORE

Zašto je Račan kao Tuđmanov imitator mračan?

Nobilo je 1991. izjavio »The Timesu« »kako je doista došlo do tajnih razgovora između vođa Srbije i Hrvatske oko rješavanja jugoslavenskog sukoba komadanjem Republike Bosne i Hercegovine, te stvaranjem islamske tampon-države među njima

Predsjednik vlade Ivica Račan primio je proteklog tjedna na razgovor u Banskim dvorima pored niza diplomata i šefa misije OESS-a Petra Semnebija i američkog veleposlanika Lawrencea Rossina. Tom prigodom Račan je izjavio da »moramo izbjeći sukob s međunarodnom zajednicom i sankcije, u što vjerujem«, a povodom zahtjeva Haškog suda za izručenjem generala Bobetka.

Sve bi se to donekle i dalo shvatiti kada se u njegovoj pratnji na tom razgovoru ne bi nalazio ni više ni manje nego Mario Nobilo, dojučerašnji veleposlanik RH pri OESS-u u Beču, sada u ulozi privremenog voditelja Uprave Ministarstva vanjskih poslova RH, dakle najbližeg Piculinog suradnika i voditelja hrvatskog dijela stručnog povjerenstva o pravima Talijana na povrat imovine.

Postavlja se pitanja kako to predsjednik vlade Račan misli da može izbjeći sukob s međunarodnom zajednicom i sankcije, kada u svome najbližem timu ima suradnika i visokog dužnosnika MVP-a g. Maria Nobila, koji je u svojstvu savjetnika bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, izravno sukrerirao, provodio i tumačio inozemnoj javnosti politiku dogovora iz Karađorđeva o podjeli Bosne i Hercegovine .

Mario Nobilo, u svojstvu Tuđmanovog najbližeg savjetnika za vanjsku politiku, izjavio je vodećem britanskom dnevnom listu « The Times« 12. srpnja 1991. godine »kako je doista došlo do tajnih razgovora između vođa Srbije i Hrvatske oko rješavanja jugoslavenskog sukoba KOMADANJEM REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, te stvaranjem islamske tampon-države među njima.«

»G. Nobilo je rekao da su dr. Tuđman i Slobodan Milošević prilikom najmanje dva susreta raspravljali o toj nagodbi, a da su predloženi i novi razgovori. Ključni dio pregovora bilo bi stvaranje muslimanske države u središtu Bosne i Hercegovine, te dragovoljna razmjena pučanstva. Nobilo je tom prigodom naveo primjere masovnih razmjena pučanstva između Turske i Grčke nakon Prvog svjetskog rata.«

»The Times« konstatira »da će izjave g. Nobila iznenaditi ministre vanjskih poslova Europske unije«, te navodi »da bi takva podjela urodila krvoprolićem, jer bi se tri skupine u BIH borile oko teritorija.«

Činjenica je da se je ova Nobilova izjava pojavila u britanskoj i svjetskoj javnosti gotovo godinu dana prije početka krvoprolića u BIH, da to pokazuje da su hrvatsko i srpsko vodstvo vodili politiku dogovorene agresije na BIH, što je pokušao negirati čak i predsjednik RH Stipe Mesić nedavno pred Haškim sudom(valjda da bi zaštitio samog sebe i ispoštovao Račan-Tomčićevu Deklaraciju o dignitetu Domovinskog rata iz 2001. godine koja izričito negira odgovornost Tuđmanovog rukovodstva za prljavi rat na strani srpskog agresora u BiH) .

Ne treba uopće dovoditi u sumnju, ali ipak se mora spomenuti da se ime i izjave Tuđmanovog savjetnika Nobila navode u mnogim istragama Haškog tužiteljstva u vezi s Tuđmanovim udjelom u podjeli BIH i vojnoj intervenciji protiv te države, a koliko će mu njegov iskaz pomoći da izbjegne izravnu odgovornost, pokazat će vrijeme.

Ono što je štetno za ugled i prestiž RH pojavljivanje je takvog diplomata u raznim Vladinim misijama i pregovorima danas. Vlada predsjednika Račana i na taj način pokazuje i dokazuje da oponaša i nastavlja kontinuitet Tuđmanove politike, što i jest njezino glavno i jedino svojstvo, ali nema pravo ni Račanova niti bilo koja druga vlada RH praviti od svojih građana ruglo i uništavati krhko povjerenje koje je Republika Hrvatska pred dvije godine dobila na poklon.

O tome kako je Tuđmanov savjetnik Nobilo na najgrublji način klevetao dragovoljce HOS-a pred američkom vladom i Kongresom 1991. godine, u vrijeme dok ih je više od pedeset poginulo samo u obrani Vukovara, jednom drugom prigodom, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861.