Slobodna Dalmacija: 23. 10. 2002.

Pozdrav Carli iz Egipta

U rubriku "Vjerovali ili ne" spada vijest da Goran Granić neće dočekati haašku tužiteljicu

Piše: Anita MALENICA

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte sastat će se danas u sklopu redovite turneje po zemljama bivše Jugoslavije i s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom. Bit će to susret opterećen odbijanjem Hrvatske da udovolji zahtjevu Haaškog tužiteljstva o izručenju stožernoga generala Janka Bobetka kao i činjenicom da se hrvatska Vlada upustila u pravni spor glede te optužnice. Sasvim je jasno kako taj kratki razgovor neće proteći u kurtoaznim komplimentima jer je Carla del Ponte najavila kako ne odustaje od zahtjeve da Hrvatska izruči generale Gotovinu i Bobetka. U svjetlu tih činjenica kao i sankcija koje prijete Hrvatskoj premijer Račan svakako nije u zavidnoj poziciji. Ako ne udovolji Carli del Ponte, Hrvatskoj prijeti međunarodna izolacija, a ako odluči izručiti generala Bobetka, upušta se u avanturu koja bi kao krajnju konzekvenciju mogla imati pad njegove vlade.

Zbog svega, u rubriku "Vjerovali ili ne" spada informacija da na pregovorima s Carlom del Ponte neće sudjelovati Goran Granić. Naime, glavni oficir za vezu Ivice Račana s Haagom, potpredsjednik Vlade i šef Vladina savjeta za suradnju sa Sudom u Haagu otišao je na službeni put u Egipat kako bi bio nazočan sastanku Izvršnog odbora svjetskog energetskog kongresa. Može se Granić izvlačiti da je njegov put u Egipat planiran davno prije, no ipak ostaje činjenica da je u ovako delikatnoj situaciji po Hrvatsku u najmanju ruku trebao odrediti prioritete. Pa čak i uz činjenicu da će susret Carle del Ponte i Ivice Račana biti svega nekoliko sati, Granić je u zemlji mogao ostati i biti od pomoći Račanu kao savjetnik za materiju koju dobro poznaje. No bez obzira na to jesu li povjerenje i ljubav koji su donedavno vladali između glavne haaške tužiteljice i Gorana Granića pukli, nedopustivo je da potpredsjednik Vlade u ovako prevažnom trenutku za naciju jednostavno "nestane".

No ništa manje nije znakovita ni informacija da su na sedmodnevni službeni put u Kinu otišli predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić, predsjednik LS-a Zlatko Kramarić te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac. Oni su na ovaj put otišli kao da u Hrvatskoj vlada idilično stanje. Može se saborsko izaslanstvo pravdati da je put planiran prije šest mjeseci. Slučaj Bobetko već mjesec dana zaokuplja interes ne samo hrvatske javnosti, stoga je potez saborskog izaslanstva u najmanju ruku nerazumljiv. Naime, pravni spor u koji se upustila Vlada s Haaškim tribunalom kao i prijetnje sankcijama te izolacijom Hrvatske dobri su razlozi da predsjednik Sabora i druge po jakosti stranke vladajuće koalicije HSS-a odgodi svoj put u Kinu. Možda su Goran Granić, Tomčić, Kramarić i Tomac uvjereni da Vlada vuče dobre poteze, ali ovakav njihov potez može upućivati i na to da su pustili premijera da sam vadi "kestene iz vatre".