Novi list: 23. 10. 2002.

EKSKLUZIVNO: NAŠ LIST SAZNAO NOVE ŠOKANTNE PODATKE O HRVATSKOJ AFERI »ČISTIH RUKU«

Nosili smo proviziju Nevenki Tuđman

Naše novine u posjedu su ekskluzivnih informacija o svjedoku koji je istražiteljima priznao da je s Igorom Kneževićem nosio velike svote novca, kao proviziju, kćeri bivšeg predsjednika

ZAGREB – Naš je list u Zagrebu došao u posjed ekskluzivnih informacija u hrvatskoj aferi »čistih ruku« u kojoj se za korupciju teško optužuje predsjednikova kći Nevenka Tuđman. Te informacije potvrđuju postojanje svjedoka koji je istražiteljima priznao da je s Igorom Kneževićem nosio velike svote novca, kao proviziju, pedestjednogodišnjoj kćerki bivšeg predsjednika, koja je u vrijeme očeve vladavina postala poznata poduzetnica.

O meteorskim poslovnim uspjesima mladih članova obitelji Tuđman, nakon što je otac obitelji postao i otac nacije, dosta se pisalo i nagađalo, ali službeni organi tada nisu ništa ozbiljnije poduzimali. Kao to često biva tek iza smrti predsjednika stvari su se počele preokretati, tako i istraga protiv Nevenke Tuđman. Bilo je to nakon što je mladi zagrebački poduzetnik Igor Knežević koji se bavio telefonijom i navodno usko surađivao s predsjednikovom kćeri, razljutio na »princezu« (kako su je neki od milja nazivali) i sam napisao šokantno priznanje da je kćerki predsjednika RH davao provizije.

»Dva oka« protiv »dva oka«

Čak dvije i pol godine trajala je istraga, u početku preko redovnih institucija pravosudnog sustava istražnih suca i tužitelja, a prije više mjeseci je slučaj preuzeo poseban Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Rezultat je optužnica, za koju novinari pišu da je podignuta ovih dana u kojoj se Nevenka Tuđman tereti da za kaznena djela nezakonitog posredovanja u razdoblju od 1996. do 1999. godine.

Detalji optužnice se još ne znaju, i oko nje je nastalo dosta problema, jer je odvjetnik osumnjičene napao novinare zbog navodnog prejudiciranja. Po posljednjim informacijam obrana tvrdi da još ni do danas nije primila optužnicu, a već je najavljeno da će se, kad stigne, uložiti i prigovor.

Tvrdi se da je iz tih nezakonitih posredovanja Nevenka Tuđman od mladog poduzetnika Igora Kneževića primila 1,7 milijun kuna provizije za »namještene poslove«, navode kolege iz Zagreba. Po onom što smo saznali, važni svjedok o čijem smo svjedočenju ekskluzivno saznali, jedino nije vidio sam čin predaje novca, jer se to navodno radilo u četiri oka. Zasad »dva oka« priznaju predaju novca, a »druga dva« ga kategorično poriču. Međutim, baš zbog tajnovitosti takvi svjedoci ponekad mogu biti biti krunski jer je po iskazu svjedok bio prisutan svim ostalim radnjama važnim za sklapanje mozaika.

Njegov šef Knežević koji je novac nosio, svaki put je jasno rekao da je to provizija koju za »namještene poslove« mora platiti kćerki bivšeg predsjednika, a svjedok ga je čekao pred kućom. Tako ispada da se dva iskaza, svjedoka i njegova šefa koji sve priznaje podudaraju. Naravno, na pravosudnim organima je da sve to izvažu i ocijene tko govori istinu – Knežević i svjedok ili Nevenka Tuđman, koja tvrdi da su Kneževićeve priče izmišljotina i osveta.

Montaža telefonije

Neki izvori bliski pravosuđu procjenjujući priču kažu da je takav svjedok svakako vrlo važan, ocjenjuju kako bi po tom iskazu, pod uvjetom da je točan, ispalo da potvrđuje dio optužbi Igora Kneževića koji je prvi u svom prizanju osumnjičio Nevenku Tuđman. Priznao je da mu je putem svojih veza »namještala poslove« montaže telefonije u raznim visokoškolskim ustanovama, a on joj je za uzvrat morao plaćati 15 posto provizije, a put novca je opisao kao i svjedok. I Knežević će kao davatelj novca biti optužen zajedno s Nevenkom Tuđman.

Dok novine objavljuju kako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podigao optužnicu, Nevenka Tuđman i njen odvjetnik vode protuofenzivu i tvrde da je sve farsa i hajka kako bi se ocrnila obitelj Tuđman. Kako saznajemo predsjednikova kći je u istrazi tvrdila da su optužbe izmišljene, a obrazložila je da joj se mladi poduzetnik Knežević pokušava osvetiti, jer mu nije željela pomoći oko izbjegavanja plaćanja poreza.

Brojili novac u autu

Svjedok je u istrazi iskazao da je zajedno s Kneževićem u automobilu na putu do Nevenke Tuđman brojio novce. Koliko znamo, sjeća se i iznosa tvrdeći da je svaki put bilo između 50 i 250 tisuća kuna. Kune su prethodno podizali s računa njihove tvrtke Telekom.

Ico MIKULIČIĆ