Slobodna Dalmacija: 23. 10. 2002.

VISOKI DUŽNOSNIK HSLS-a POTVRDIO POSTOJANJE OZBILJNIH NESUGLASICA U VRHU TE STRANKE

Čehok uistinu prognozira izborni fijasko i otvara frontu protiv Budiše

ZAGREB — "Točno je da je potpredsjednik stranke Ivan Čehok na sjednici Velikog vijeća HSLS-a održanoj 12. listopada u Varaždinskim Toplicama izjavio da će stranka proći loše na izborima. Istina je i to da je kazao kako se stranka u predizbornoj kampanji ne bi trebala vezivati isključivo uz ime jednoga čovjeka, pa makar on bio i Dražen Budiša. Nije nikakva tajna i svima nama u HSLS-u je jasno da rejting Dražena Budiše u javnosti nije onakav kakvog bismo mi u stranci željeli", izjavio je za naš list visoki dužnosnik HSLS-a koji je želio ostati anoniman. "No, poradi pune istine, moram dodati da Čehok nije u prvi plan isticao sebe i Đurđu Adlešić, kao ljude koji bi trebali predstavljati stranku u javnosti, nego je spomenuo i Branka Levačića, ali i Hrvoja Vojkovića te Joška Kontića."

Na Čehokove izjave, prema riječima našeg sugovornika, reagirao je Stanko Zrilić, i to vrlo oštro, te dobio pljesak nazočnih. Isto tako, oštro je istupio i Ivan Brkić, uspješni poduzetnik. No, kako ističe naš sugovornik, nitko nije prelazio granice dopuštene u uobičajenoj komunikaciji. Što se tiče Čehokova istupa, on je bio smušen i nespretan prije nego strateški ili zločest, ocijenio je naš sugovornik. Kako doznajemo, Đurđa Adlešić i Joško Kontić zauzeli su se za pravo Čehoka da iznese različito mišljenje. No, isticali su kako se ovakve rasprave, otvorene i kritičke, trebaju voditi na stranačkim tijelima, a ne preko tiska.

Prema riječima našeg sugovornika, Dražen Budiša navodno je uvrijeđeno replicirao na Čehokov istup, te kazao kako se nikad nije gurao u prvi plan, te da ne misli da će sam biti nositelj kampanje HSLS-a na sljedećim izborima. Naime, HSLS će, prema odluci Velikog vijeća, samostalno nastupiti na izborima, a Budiša je, za razliku od Čehoka, uvjeren kako će HSLS pod njegovim vodstvom polučiti dobar izborni rezultat. Štoviše, Budiša je naglasio da u slučaju da izborni zakon bude napravljen tako da Hrvatska bude podijeljena na više izbornih okruga, to bi išlo na ruku HSLS-u, jer, prema njegovim ocjenama, stranka ima afirmirane ljude na lokalnoj razini.

Za komentar događaja u Varaždinskim Toplicama zamolili smo potpredsjednike HSLS-a Đurđu Adlešić i Joška Kontića. Oni su odbili komentirati tekst iz Nacionala, uz ogradu da nikad ne komentiraju napise iz tog tjednika. Kontić je čak dodao da ne želi komentirati tekstove iza kojih ne stoji netko s imenom i prezimenom.

Sam Ivan Čehok odbio je, također, komentirati tekst iz Nacionala, naglašavajući kako on nema nikakve veze s istinom. Ništa slično nisam izjavljivao od onog što piše u nepotpisanom tekstu u Nacionalu, nastavio je Čehok, te dodao da, stoga, nema potrebe to ni komentirati.

Anita MALENICA