Vjesnik: 24. 10. 2002.

Carla del Ponte: »Bobetko može primiti optužnicu i u bolničkom krevetu«

Provjerit ću i zdravstveno stanje generala Bobetka i vidjeti hoće li ga biti moguće prebaciti u Haag, rekla je Del Ponte/ Idući tjedan u New Yorku neću predsjedniku Haaškog suda Claudeu Jordau uručiti formalnu žalbu. Samo ću izvijestiti što se događa s Hrvatskom, kazala je

ZAGREB, 23. listopada - »Pokušala sam uvjeriti premijera Ivicu Račana da Vlada povuče pravne podneske upućene Žalbenom vijeću Haaškog suda, no nažalost u tome nisam uspjela«, kazala je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u emisiji »Dnevnik plus« Hrvatske televizije u srijedu navečer poslije sastanka s hrvatskim premijerom.

Dodala je kako je došla u redoviti posjet Hrvatskoj da bi saznala zašto u Haagu nisu generali Ante Gotovina i Janko Bobetko. »Provjerit ću i zdravstveno stanje generala Bobetka i vidjeti hoće li ga biti moguće prebaciti u Haag«, rekla je Del Ponte, dodavši kako, prema sadašnjim činjenicama, Vlada u svjetlu ispunjenja naloga za uhićenje i predaji optužnice ne surađuje. »Naša pravila ne dopuštaju vladama da uručuju žalbeni zahtjev. No, nisam uspjela uvjeriti premijera da ga povuče i sada očekujemo odluku Žalbenog vijeća«, rekla je Del Ponte.

Na upit mijenja li nešto Bobetkov odlazak u bolnicu, tužiteljica je kazala da njegovo zdravstveno stanje može biti razlog za neprebacivanje u Haag. »Bobetko može primiti optužnicu i u bolničkom krevetu. Iznenađena sam što mu je premijer ili netko drugi još nije uručio«, rekla je Del Ponte, dodavši da se optuženi mora žaliti pred sucima i izjasniti osjeća li se krivim ili ne.

Govoreći o drugim oblicima suradnje s Hrvatskom, haaška tužiteljica je kazala da je suradnja potpuna u pristupu dokumentima i svjedocima. »Zato sam i bila iznenađena slučajem Gotovine i Bobetka«, istaknula je.

»Idući tjedan u New Yorku neću predsjedniku Suda Claudeu Jordau uručiti formalnu žalbu. Samo ću izvijestiti što se događa s Hrvatskom«, kazala je tužiteljica.

U Sarajevo i Beograd, kazala je, išla je tražiti rješenja za probleme vezane uz njihovu suradnju s Tribunalom. Del Pont je rekla i da se obavlja istraga nad 15 osoba obuhvaćenih optužnicom uz Slobodana Miloševića, među kojima je i Vojislav Šešelj.

Na upit hoće li se proširiti optužnica protiv Milana Martića, Del Ponte je rekla kako misli da neće. »Završit ću svoje istrage do 2004., ali bit će novih optužnica«, kazala je Del Ponte. »Mi revidiramo naš plan strategije i bila sam prisiljena smanjiti taj plan, no, sa sigurnošću vam mogu kazati da možemo izdati druge optužnice«, istaknula je Del Ponte.

»Zadovoljna sam odzivom svjedoka iz Hrvatske u procesu protiv Miloševića. U tom slučaju Hrvatska potpuno surađuje«, navela je tužiteljica. Na upit hoće li Sud za svjedoke Miloševićeve obrane, među kojima je možda i bivši američki predsjednik Bill Clinton, slati obvezujuće naloge, ili će oni dragovoljno odlučiti o svom dolasku, tužiteljica je kazala da još ne znaju koliko će svjedoka pozvati Milošević u iznošenju svoje obrane, pa ne može odgovoriti na to pitanje.

»Ne znam imam li potporu svih članica Vijeća sigurnosti za produljenje svog mandata kako bih završila proces protiv Miloševića, no nadam se tome«, kazala je Carla del Ponte.

Anuška Fjorović