Novi list: 24. 10. 2002.

ŠOKANTNA TVRDNJA SVJEDOKA AFERE S KĆERI BIVŠEG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Novac Nevenki Tuđman nosili i u predsjedničku vilu

Razgovarali smo o novcu, Knežević je uvijek otvoreno rekao da je novac predao Nevenki Tuđman i da je to njen dio provizije za poslove telefonije koje mu je pribavila, kaže svjedok kojem do podizanja optužnice ne želimo objavljivati ime

ZAGREB – Objavljivanje optužnice protiv Nevenke Tuđman, kćeri bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, očekuje se ovih dana, a o sadržaju tog dokumenta novinari mnogo nagađaju, pogotovu zato što osumnjičena i njen branitelj poriču bilo kakvu vezu s tim optužbama tvrdeći da se radi o izmišljenim optužbama mladog poduzetnika Igora Kneževića koji je pokušava ocrniti izmišljotinama.

Naše novine došle su do ekskluzivnih informacija o važnom svjedoku koji je također svjedočio o Kneževićevim vezama s predsjednikovom kćeri. Prema našim informacijama taj je svjedok (kojem do podizanja optužnice ne želimo objavljivati ime) saslušan već u prvoj istrazi prije no što je slučaj preuzeo Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. U današnjem nastavku objavljujemo nove intrigantne pojedinosti tog svjedočenja.

Svjedok je u Kneževićevoj tvrtki zaposlen od veljače 1995. do studenog 1999. godine. Kao elektroničar, gradio je održavao i programirao telekomunikacijsku opremu. Bio je i čovjek najužeg vlasnikova povjerenja koji je na važnim poslovima pratio i vozio svog šefa, tako je bio svjedokom važnih događaja. Pri posjetama Nevenki Tuđman ostajao je u automobilu čekajući poslodavca:

– Inkriminirani Kneževićevi posjeti predsjednikovoj kćeri trajali su desetak do petnaestak minuta, a uvijek se u vozilo vraćao bez kuverte i novca, kojeg je nosio kad je odlazio. Osim omotnice s novcem nosio bi i fascikl kojeg također nije imao pri povratku. Razgovarali smo o novcu, Knežević je uvijek otvoreno rekao da je novac predao Nevenki Tuđman i da je to njen dio provizije za poslove telefonije koje mu je pribavila. Imao sam utisak da je šef tada djelovao potištenije. Novac je uvijek bio u kunama, a k predsjednikovoj kćeri išli smo u više navrata, ne sjećam se točnog broja posjeta, to se odvijalo između 1996. i 1998. godine, rekao je svjedok istražiteljima.

Kune su prethodno podizali s računa njihove tvrtke Telekom, a novac bi brojio najprije svjedok, a potom i Knežević. Kad bi utvrdili da je iznos točan stavljali bi ga natrag u omotnicu koja je za vožnje bila kod svjedoka, po njegovu sjećanju svote koje su nosili Nevenki Tuđman uglavnom su iznosile između 50.000 i 250.000 kuna. Vozilo bi zaustavio pred prostorijama tvrtke ili stana Nevenke Tuđman, a omotnicu s novcem tada je preuzimao Knežević i nosio k njoj. Svjedok je, pri posjetama uvijek ostajao u automobilu. Kneževićevi posjeti trajali su desetak do petnaestak minuta. Dobro se sjeća da je šefa s novcem više puta vozio i do predsjedničke vile u Nazorovoj ulici u Zagrebu gdje je Nevenka Tuđman živjela sa svojim ocem, tadašnjim hrvatskim predsjednikom.

Pričajući o odlascima do predsjedničke vile svjedok je identično opisao, podizanje i brojenje novca, odlazak automobilom do vile, gdje bi omotnicu s novcem za predsjednikovu kćer uzimao njegov šef Knežević i odlazio u Tuđmanovu vilu. Vraćao se bez kuverte, a svjedoku je šef potvrdio da je Nevenki predao proviziju za posao s telefonijom koji im je sredila. Identično je opisivao i odlaske vozilom do Nevenkine tvrtke u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu i predaju novca.

Prisjećao se još u nekoliko navrata kad je s Kneževićem išao u Zagrebu u banku na Ksaveru gdje su podizali kune koje su pretvarali u DEM međutim ne zna je li i to bio novac za Nevenku Tuđman. Isto tako ne zna je li još netko iz tvrtke s Kneževićem nosio novac Nevenki Tuđman.

Od poslova u Rijeci sjeća se da su radili na komunikacijskom sustavu Ekonomskog fakulteta u Rijeci 1998. godine te neke usluge i montaže i na Tehničkom i Građevinskom fakultetu u Rijeci. U zahtjevu za provođenje istrage tvrdi se da su se Igor Knežević i Nevenka Tuđman dogovorili da će mu ona koristeći se činjenicom da je kći Franje Tuđmana pribaviti skupe poslove ugradnje telefonskih centrala, a on će joj za uslugu dati 15 posto provizije.

Ico MIKULIČIĆ