Novi list: 24. 10. 2002.

PRAVOSUDNE VLASTI SU U BIVŠEM ŠEFU LEPOGLAVSKIH STRAŽARA PRONAŠLE »UZORNU OSOBU IZUZETNIH SPOSOBNOSTI«

Hehet: Bistrović kvalitetno obavlja posao

Nemamo informacija da je Bistrović »negativno djelovao na političke zatvorenike«, a svjedočenja Parage ili Gotovčeve supruge nismo uzeli u obzir »jer nema materijalnih dokaza«, kaže ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, na čiji je prijedlog Bistrović nedavno imenovan upraviteljem splitskog zatvora

ZAGREB – Unatoč iskazima brojnih svjedoka koji tvrde da je Mirko Bistrović bio odgovoran za maltretiranja zatvorenika kao šef straže u lepoglavskom zatvoru od 1970. do 1990. godine, Ministarstvo pravosuđa u Bistrovićevoj je osobi pronašlo »izuzetne sposobnosti upravljanja i pozitivne ljudske osobine koje mogu biti uzor ponašanja zaposlenika i zatvorenika«. Tako ga barem opisuje Josip Hehet, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, na čiji je prijedlog Bistrović nedavno imenovan upraviteljem splitskog zatvora. Nakon što je i Simona Gotovac, supruga lepoglavskog uznika Vlade Gotovca, javno potvrdila da je Gotovčeva kobna bolest bila izravna posljedica nehumanih uvjeta u tom zatvoru, Hehet je ustvrdio da je Bistrović ispunio sve zakonske uvjete da postane šef splitskog zatvora te da ga njegova lepoglavska prošlost ni na koji način ne diskreditira.

Postavljajući lepoglavskog šefa straže na čelo jedne zatvorske institucije, pravosudne vlasti pokrile su se zakonodavstvom. Problem je, međutim, u onome o čemu zakon ne kaže ništa, a to je može li osoba koja je naređivala stražarima jedne od zloglasnih komunističkih kaznionica za političke zatvorenike danas obnašati takvu odgovornu funkciju.

Za Heheta o tome nema dvojbe. »Zar se ljude koji su radili u bivšem sistemu danas više ne smije zapošljavati?«, pita se pomoćnik ministrice pravosuđa. Ministarstvo, kaže, nije imalo informacija da je Bistrović »negativno djelovao na političke zatvorenike«, a svjedočenja Dobroslava Parage ili Gotovčeve supruge nisu uzeli u obzir »jer nije bilo materijalnih dokaza«.

– Osim toga, morate uzeti u obzir da danas nemate rukovodećeg kadra za zatvore jer je uvjet za rukovodeće mjesto pet godina provedenih u zatvorskom sustavu – objašnjava Hehet. Po njegovim riječima, u ministarstvu se analiziraju podaci o Bistrovićevom stažu u Lepoglavi kako bi se vidjelo je li bilo nekih propusta, ali se – naglašava Hehet – već sada vidi da novi šef splitskog zatvora »dosta kvalitetno obavlja poslove«.

Svjedoci zlostavljanja u lepoglavskom zatvoru u doba Bistrovićevog šefovanja stražom tvrde da je taj isti čovjek naređivao premlaćivanje zatvorenika, bacao ih u samicu radi posjedovanja hrvatske himne i maltretirao na razne druge načine.

– To je notorna glupost – odgovara Bistrović. – Imam dokumentaciju iz koje se vidi da su osuđenici bili zadovoljni sa mnom, neki me danas nazivaju ocem. Ne znam što analiziraju u Ministarstvu, ali znam da materijali mogu biti samo pozitivni. Devedeset posto zatvorenika sigurno bi svjedočilo u moju korist – uvjerava Bistrović. Sebi u prilog, navodi da je još 1990. godine predložio niz mjera za poboljšanje zatvorskog sustava i borio se za unapređenje struke. Da ima i jednu mrlju, kaže, danas ne bi bio tu gdje jest. »Ne tražim pomilovanje, nego iskrenost«, zaključuje bivši šef lepoglavskih stražara, uvjeravajući da se hajka protiv njega digla radi nečije koristi.

Protivnici njegova imenovanja zgroženi su potezom ministrice Antičević i smatraju nedopustivim što se on našao na čelu splitskog zatvora. Dobroslav Paraga, koji je još 1986. godine protiv Bistrovića podnio tužbu zbog zlostavljanja, tvrdi da je i sam bio premlaćivan po Bistrovićevu nalogu, a navodi i primjer političkih zatvorenika Tome Dumančića, koji je u Lepoglavi umro zbog neprimjerenog liječenja, i Tončija Marinkovića, koji je završio u varaždinskoj bolnici zbog glave razbijene pendrekom. Umjesto da se pozivaju na izvješće Crvenog križa, koji je u Lepoglavu stigao tek kad se sve »izglancalo«, pravosudne su se vlasti trebale pozabaviti izvješćima Amnesty Internationala, koja podrobno govore o stvarnim zbivanjima u Lepoglavi, ističe Paraga.

Simona Gotovac bez komentara

Supruga Vlade Gotovca nije htjela komentirati slučaj Bistrović. »Molim, poštedite me bilo kakvih komentara«, rekla je suzdržano, glasom koji je odavao zamor, a možda i potresenost. Svoje mišljenje o tome izrekla je ovih dana u javnosti, ustvrdivši da je bolest Vlade Gotovca, koja je rezultirala smrću, bila posljedica njegovog tamnovanja u Lepoglavi.

Bistrović: To s Gotovcem nije istina

– To s Gotovcem nije istina. On mi je još '94. ili '95., prilikom posjeta Lepoglavi, rekao: Mirko, mislio sam da ćemo Lepoglavu ukinuti, a morat ćemo je proširiti zbog ovih zločestih dečki. Ne bi mi se tako obratio da me smatrao odgovornim za maltretiranje – kaže Bistrović.

Paraga: To je ludilo!

– Hehetovo obrazloženje je srednjevjekovno ludilo! To nije stvar zakona, radi se o nagrubljim gaženjima zakona – komentar je Dobroslava Parage na stav Ministarstva pravosuđa o slučaju Bistrović. – Ako ministarstvo nema materijalnih dokaza, pomoći ću im s najvećim zadovoljstvom jer raspolažem stotinama imena i iskaza o Bistrovićevim aktivnostima u Lepoglavi – poručuje šef HSP-a 1861.

LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ