Večernji list: 24. 10. 2002.

Treniranje samovolje

Piše: Milan Jajčinović

Ako je suditi po tome kako svoje nekadašnje "odgojno djelovanje" u KPD-u Lepoglava doživljava novoimenovani upravitelj splitskog zatvora Bilice - dotični je malne bio demokrat! Nekadašnji "štićenik" Lepoglave Dobroslav Paraga u svome "odgojitelju" nije prepoznao demokrata. Dapače. Da je živ, vjerojatno ne bi ni Vlado Gotovac. Tako se barem razabire iz javnog osvrta Instituta koji nosi njegovo ime.

Da je živ pjesnik, filozof, lepoglavski uznik i demokrat, tj. Vlado Gotovac, bilo bi dobro iz više razloga. Možda ponajprije radi demokracije i istine. Jer, kada je ministrica pravosuđa imenovala novog upravitelja splitskog Okružnog zatvora, Paraga je javno prosvjedovao. Čovjek je očito vjerovao da je sve posljedica neobaviještenosti, nekog nesporazuma ili, u najgorem slučaju - nemara. No, vrlo se brzo vidjelo da nije. Ministrica odluku nije promijenila. A očito ohrabren, javio se i novi-stari upravitelj. Ali, i Gotovčev Institut, koji je ustvrdio: "Naše spoznaje o postupcima zatvorske uprave prema Vladi Gotovcu u razdoblju od 1982. do 1984. suprotne su tvrdnjama gospodina" bivšeg lepoglavskog šefa.

Da nije spomenute kratke izjave iz Gotovčeva kruga, Paragino bi upozorenje ostalo osamljeno. Ispalo bi da je čovjek sve to sanjao, da sve to i nije posljedica zatvorskih trauma, nego samo nešto tvrđih madraca u lepoglavskom apartmanu. Doduše, oni koji su iskusili blagodati Lepoglave i Stare Gradiške, znali su reći da je Lepoglava u odnosu na Staru Gradišku "pravi hotel". Uostalom, i Gotovcu je vjerojatno produljen život samo zahvaljujući tome što je na drugu robiju otišao u Lepoglavu. Ali, govoriti danas o Lepoglavi kao gotovo demokratskoj instituciji, cinično je i perverzno. Uostalom, kao i promoviranje bivših pripadnika represivnog aparata.

Nekoć su se stari, provjereni kadrovi izvlačili i postavljali u ime problematične ideje "nacionalne pomirbe". U ime čega se to čini danas? Ne valjda u ime demokracije? Pa nije demokracija to da svatko čini što hoće, niti da vlast radi što se nekome od njezinih prohtije!