Novi list: 24. 10. 2002.

SIBILA PETLEVSKI: IZJAVA HRVATSKOG CENTRA PEN-a

Kaznionica Lepoglava nije bila ljetovalište

Hrvatski P.E.N. centar, u čijem članstvu se nalazilo i još se nalazi nekoliko bivših kažnjenika, pisaca proganjanih, osuđivanih i zatvaranih zbog verbalnog političkog delikta, ponukan je reagirati na izjavu gospodina Mirka Bistrovića, šefa straže u zatvoru Lepoglava od 1970. do 1990. godine, kojeg je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nedavno imenovalo upraviteljem okružnog zatvora u Splitu.

Gospodin Bistrović tvrdi da je u razdoblju od sedamdesetih do devedesetih godina »Lepoglava bila kaznionica na evropskoj razini, u kojoj su se poštovala sva ljudska prava«. Gospodin Bistrović odbacuje porazne ocjene stanja u kaznionici Lepoglava koje je tih godina proveo Amnesty International i ironično tvrdi da se sva težina boravka političkih zatvorenika u Lepoglavi svodila samo na obavezu »poštivanja kućnog reda«. Hrvatski P.E.N. centar raspolaže podacima, a udovica književnika Vlade Gotovca u posjedu je medicinske dokumentacije koja dokazuje da su loši uvjeti u zatvoru Lepoglava osamdesetih godina uzrokovali bolest od čijih je posljedica istaknuti član Hrvatskog P.E.N. centra Vlado Gotovac godinama patio, da bi od njih naposljetku i preminuo. Hrvatski P.E.N. centar protestira protiv minoriziranja činjenica o stanju u kaznionicama za vrijeme vladavine komunizma.

Prešućivanje podataka i umanjivanje posljedica činjeničnog stanja u zatvorskim sustavima prošlih režima narušava povjerenje u vladavinu prava u Hrvatskoj danas, reagira u ime Hrvatskog PEN-centra njegova predsjednica Sibila Petlevski.