Vjesnik: 26. 10. 2002.

Vlada se obvezala da će Gotovinu izručiti kad ga pronađe u Hrvatskoj

Upitavši zašto policija ne uhiti Gotovinu, Del Ponte je kazala kako tužiteljstvo ima informacije da se odbjegli general povremeno pojavljuje u Hrvatskoj / Premijer Račan je navodno gotovo preskočio odgovor, kazavši da se »policija bavi "slučajem Gotovina"« / U »slučaju Gotovina«, smatraju u Vladi, nema sukoba s Haaškim sudom, osim deklarativnog, jer ga Haag traži, a vlasti u Hrvatskoj ga još nisu uhitile

ZAGREB, 25. listopada - I iz diplomatskih izvora i iz Banskih dvora Vjesniku je neslužbeno potvrđeno da je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte na susretu s premijerom Ivicom Račanom pitala zašto nije uhićen umirovljeni general Ante Gotovina, kojeg Haaški sud traži zbog zločina počinjenih nakon »Oluje« i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Upitavši zašto policija ne uhiti Gotovinu, Del Ponte je kazala kako tužiteljstvo ima informacije da se odbjegli general povremeno pojavljuje u Hrvatskoj. Premijer Račan je navodno gotovo preskočio odgovor, kazavši da se »policija bavi "slučajem Gotovina"«. No, »slučaj Gotovina« je na sastanku hrvatskog premijera i glavne haaške tužiteljice, u srijedu u Banskim dvorima, ipak spomenut samo usput.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić je u petak za Vjesnik naglasila da će hrvatska policija - dobije li od haaškog tužiteljstva informacije da je Ante Gotovina u Hrvatskoj, kao što tvrdi Carla del Ponte - postupiti sukladno zakonu. I ističe da se svaka informacija koja se tiče Gotovinina boravka provjerava, kao i nebrojeno puta dosad, no svaka se pokazala netočnom.

»Nemam nikakvih spoznaja, ovo mi je prva informacija«, kazao je Gotovinin odvjetnik Ante Vukorepa na upit zna li nešto o navodnom boravku svog branjenika u Hrvatskoj. Naglasio je kako mu je informacija da je to kazala Carla del Ponte prva i da je time iznenađen.

Carla del Ponte je i na konferenciji za novinare, nakon susreta s Račanom, rekla da Haag očekuje uhićenje Gotovine, dodavši da »se mora vidjeti što će se dogoditi«. Premijer je na to odgovorio da će »Vlada i sve institucije učiniti sve što je potrebno ako Gotovina bude dostupan, a dosad to nije bio«.

Carla del Ponte je i ranije javno izjavljivala da hrvatske vlasti znaju gdje je Gotovina no ništa ne poduzimaju. Kad je Gotovina pobjegao, glavna je tužiteljica za taj propust izravno optužila hrvatsku vlast. Tako je u prosincu prošle godine, pred Vijećem sigurnosti UN-a, kazala da je Gotovina napustio Hrvatsku (navodno je tada otišao u Kanadu), optuživši Vladu da mu je to dopustila.

Slično se dogodilo i u lipnju ove godine, kad je glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann izjavila da se Gotovina nalazi u Hrvatskoj, što su i Vlada i MUP demantirali, naglasivši da o tome nemaju nikakvih spoznaja.

Gotovina je nestao prije izdavanja uhidbenog naloga, nakon što je u lipnju prošle godine haaška optužnica protiv njega stigla u Hrvatsku. Vlada je tada prosvjedovala zbog nekih navoda u optužnici, no obvezala se uhiti Gotovinu.

Kad je riječ o Gotovininu mjestu boravka, u više od godinu dana koliko je u bijegu nagađalo se svašta - spominjale su se zemlje Južne Amerike, Kanada, Afrika... No mediji su najčešće spekulirali da je u zapadnoj Hercegovini ili u središnjoj Bosni.

Iz krugova vladajuće petorke doznajemo da u Vladi, kad je riječ o »slučaju Gotovina«, smatraju da nema sukoba s Haaškim sudom, osim deklarativnog, jer ga Haag traži, a vlasti u Hrvatskoj ga još nisu uhitile. Pravnog sukoba zapravo i nema, jer se Vlada obvezala izručiti Gotovinu Haaškom tribunalu.

Što je Del Ponte rekla Račanu?

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, doznajemo u petak u Vladi, nije premijeru Ivici Račanu decidirano rekla da je Gotovina u Zagrebu - kako pišu neke novine - nego je samo pitala »ima li mogućnosti da je Gotovina u Zagrebu«.

Bruno Lopandić i Dada Zečić