Večernji list: 26. 10. 2002.

IZ HAAGA STIGLO ODOBRENJE ZA PROCESUIRANJE ZLOČINA NAD POSAVSKIM HRVATIMA

Priprema se 49 optužnica za zločine u bosanskoj Posavini

SARAJEVO: Dejan Jazvić

Hrvatski časnik za vezu s Haaškim sudom Goran Mihaljević proslijedio je mjerodavnim institucijama u BiH 49 "mišljenja" haaškog tužiteljstva o potrebi procesuiranja ratnih zločina nad hrvatskim civilima u bosanskoj Posavini. Desetak tih mišljenja nosi oznaku A, što znači da haaško tužiteljstvo procjenjuje da postoji dovoljno dokaza za suđenje. Sudovi u BiH u tim bi slučajevima odmah trebali početi suditi.

Ostala mišljenja nose oznaku C, što znači da treba prikupiti dodatne dokaze kako bi se podigle optužnice. Nakon što se dokazi dopune, pred bosanskohercegovačkim sudovima trebalo bi se podignuti 49 optužnica za ratne zločine nad Hrvatima bosanske Posavine u razdoblju 1992.-1993.

Najveći broj predmeta odnosi se na srpske zločine nad hrvatskim civilima Bosanskog Šamca. Iako se zločinima na tom području Haaški tribunal bavio i prije, najavljene optužnice rezultat su prvih temeljitijih istraga zločina u bosanskoj Posavini.

Nekoliko tisuća posavskih Hrvata bili su izravne žrtve ratnih zločina srpskih snaga koje su tijekom 1992. i početkom 1993. godine osvojile najveći broj gradova i sela u tom dijelu BiH.

Dosadašnja iskustva govore da će bosanskohercegovačko sudstvo te slučajeve sporo rješavati. Kantonalni je sud u Travniku, primjerice, tek nedavno počeo suditi 11 osoba za zločine nad hrvatskim civilima za koje je Haaški sud dostavio jasna mišljenja. Neki od njih i danas obnašaju visoke dužnosti na kantonalnoj i općinskoj razini.