Slobodna Dalmacija: 29. 10. 2002.

Kolektivna amnezija srpskih akademika

Tvorci velikosrpstva i memoranduma SANu na čelu sa Dobricom Ćosićem danas tvrde kako su o velikoj Srbiji govorili ekstremni nacionalisti koji u srpskoj politici nisu imali veći značaj

Piše Vuk ĐURIČIĆ

Članove Srpske akademije nauka i umjetnosti(SANU) zahvatila je kolektivna amnezija. Jedino se tako mogu razumjeti poruke koje su srpski akademici odaslali s nedavnog skupa "Velika Srbija-istine, zablude i zloupotrebe" koji je u organizaciji SANU-a održan u Beogradu.

Perjanice velikosrpstva i tvorci Memoranduma SANU, idejne platforme Miloševićeve zločinačke politike na prostoru bivše države,Dobrica Ćosić, Dejan Medaković,Vasilije Krestić, Milorad Ekmečić,Kosta Mihajlović i Mihajlo Marković, danas, među ostalim, tvrde kako srpski narod nikad nije težio stvaranju velike Srbije, nego su ga njegovi protivnici optužili za navodnu velikosrpsku hegemoniju da bi na taj način ostvarili svoje ciljeve na štetu Srba!

Nakon svega što se događalo na prostoru bivše drževe te riječi, najblaže rečeno, zvuče nevjerojatno. Doduše, nitko od srpskih akademika predvođenih Dobricom Ćosićem i nije očekivao pokajanje za ono što su radili, oni i njihov vožd Milošević, ali njihovi su najnoviji istupi prevršili svaku mjeru. Da imaju i trunčice savjesti, ako ni zbog čega drugo onda barem zbog pijeteta prema stotinama tisuća mrtvih, ranjenih i raseljenih građana bivše države, zbog Vukovara, Sarajeva, Srebrenice, Dubrovnika...,danas bi njihove reakcije morale biti drugačije.

Jedan od bisera u niski srpskih akademika je i tvrdnja Dobrice Ćosića, nekad a i danas glavne Miloševićeve perjanice i čovjeka koji je svojedobno s talijanskim fašistima komadao Hrvatsku zagovarajući stvaranje velike Srbije na liniji Karlobag-Karlovac-Virivitica, kako su o velikoj Srbiji govorili samo ekstemni nacionalisti koji u srpskoj politici nisu imali veću važnost, te da se JNA nije borila za veliku Srbiju, nego je neuspješno branila Jugoslaviju?! A kolega mu Vasilije Krestić za stvaranje fame o velikosrpskom hegemonizmu, vjerovali ili ne, optužuje austrougarsku i austrijsku diplomaciju i propagandu.

Velika Srbija? Što je to? Nikad nismo čuli za tu ideju, niti smo je ikad zagovarali, viču danas u glas njezini idejni tvorci, srpski akademici. Da nije bilo tragično, bilo bi smiješno.