Vjesnik: 29. 10. 2002.

I poslije Tuđmana Pašalić

ZORAN VODOPIJA

I poslije Tuđmana, Tuđman, bio je moto osnivačkog sabora Hrvatskog bloka. Hrvatska je desnica dobila novu stranku koja je optimistično najavila pohod na birače nezadovoljne dosadašnjom ponudom, od HDZ-a preko HSP-a do HKDU-a. Ivić Pašalić je jednoglasno izabran za predsjednika nove stranke jer »je bilo prekratko vrijeme da se još netko profilira«.

U krcatoj dvorani »Vatroslav Lisinski« klicalo se generalu Gotovini. Thompsonova je pjesma »Lijepa li si« izabrana za neslužbenu stranačku himnu. To se moglo i očekivati, jer je osnivač i predsjednik nove stranke i ranije najavio u kojem će dijelu hrvatskog biračkog tijela tražiti potporu.

Hrvatski blok je ponuđen onima koji smatraju da je HDZ izdao Tuđmana. Pašalić se nudi onima kojima je Sanader premekan i nedovoljno domoljuban u svojim sramežljivim nastojanjima da HDZ profilira kao demokršćansku stranku, prihvatljivu zapadnoeuropskim pučkim i kršćanskodemokratskim strankama. Dok Sanader pokazuje želju da hvata priključak s Europom, Pašalić otvoreno igra na domovinsku kartu, ali garniranu nekim novim idejama.

»Fokus našeg interesa je rješavanje gospodarskih i socijalnih problema, ali istodobno i briga za branitelje i Domovinski rat, znači sinteza onoga na čemu je nastala Hrvatska«, kaže Pašalić. To je, prema njemu, »tuđmanizam plus moderna Hrvatska s obrazovanim i čestitim ljudima«.

Pašalićeva sinteza zvuči predizborno odlično i odudara od onoga što je tuđmanizam godinama predstavljao na ovim prostorima. Brige za branitelje, barem neke, u HDZ-ovo je vrijeme bilo, a štovao se i Domovinski rat. Gospodarski i socijalni problemi rješavani su tako da su probrani pretvorbom dobili toliko da su preostale pretvorili u socijalne slučajeve.

Hrvatski blok morat će se potruditi uvjeriti birače da uistinu kani spojiti te, u ovoj državi dosad teško spojive, dijelove političkog programa. HSLS je nešto slično pokušao kao socijalno (interesi zaposlenih) liberalna (interesi kapitala) stranka. Počeo se dijeliti kao amebe.

Hrvatski blok je već nastao podjelom HDZ-u sklonog općinstva. Uspije li Pašalić u svojoj nakani da spoji tuđmanizam bez Tuđmana s modernom Hrvatskom, koju se percipira kao domoljubni »New Deal«, eto još jedne primamljive ponude za birače. Sastav vodstva nove stranke i pristigli uzvanici pokazuju da je u tom novom spoju tuđmanizma u tolikoj mjeri da će se za modernu Hrvatsku teško naći mjesta.