Novi list: 30. 10. 2002.

ESKALACIJA NEZADOVOLJSTVA OBESPRAVLJENIH RADNIKA TEKSTILNOG PODUZEĆA NAPRIJED

Prevareni radnici okupirali poduzeće

Ogorčeni najavom stečajnog upravitelja Miroslava Borša o otpuštanju 180 ljudi, radnici su preuzeli kontrolu nad zgradom poduzeća

ZAGREB – Ogorčeni najavom stečajnog upravitelja Miroslava Borša o otpuštanju 180 ljudi, do kojeg treba doći nakon već oglašene prodaje poduzeća novom vlasniku, radnici tekstilne tvrtke »Naprijed« smještene na Radničkoj cesti 42 jučer su preuzeli kontrolu nad zgradom poduzeća, iz koje, tvrde, neće izaći dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Tekstilci zahtijevaju zaposlenje za svih 300 radnika poduzeća ili isplatu otpremnina za svakog radnika, što im, tvrdeći da na odštetu nemaju zakonskog prava, osporava stečajni direktor, ali i predsjednica stečajnog vijeća, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Vesna Buljan.

– Svi su nas prevarili, od bivšeg vlasnika Josipa Gucića, koji je zajedno s bankama isisao sav kapital poduzeća, do stečajnog upravitelja Borša, koji je godinu dana, koliko se »Naprijed« nalazi u stečaju, obećavao da nitko neće izgubiti posao, ogorčeno tvrde radnici, uzvikujući da neće otići iz kruga poduzeća sve dok se njihovi problemi ne riješe.

– Radnici »Naprijeda« već godinu dana rade na mjesečne ugovore i primaju minimalnu plaću od 1.200 kuna, a danas je evidentno da su prevareni, rekao je predsjednik Novog sindikata, osnovanog pri Hrvatskoj udruzi sindikata, Mario Iveković, napomenuvši da polovini radnika nakon 1. studenoga ugovori o radu neće biti produženi.

Jedna od djelatnica poduzeća u stečaju Biserka Svedrović tvrdi da su svi radnici odlučni blokirati poduzeće sve dok ne dobiju jamstva da će ostati zaposleni ili dobiti otpremnine, te napominje da većina radnika koji su zauzeli tvrtku ima po trideset godina radnog staža.

Ispred tvorničkog kruga tvrtke sinoć su se počeli okupljati i zaposlenici koji jučer nisu bili na smjeni, ali ulaz u krug poduzeća im je onemogućen.

L. TOMIČIĆ