Večernji list: 30. 10. 2002.

HAAŠKO TUŽITELJSTVO DOSTAVILO NOVI POPIS HRVATA I SRBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

U BiH stiglo još 48 haaških optužnica

Osumnjičene se tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području istočne Bosne, zapadne Hercegovine, Sarajeva, Tuzle i Banja Luke. Uz većinu imena najviše je oznaka A, što znači da je haško tužiteljstvo odobrilo njihovo procesuiranje pred domaćim sudovima

MOSTAR - Ured tužitelja Haaškoga suda dostavio je Ministarstvu pravde Federacije Bosne i Hercegovine popis sa 48 osoba - Hrvata i Srba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosne i Hercegovine. Tu je informaciju Federalnoj televiziji potvrdio časnik za vezu s Haaškim sudom Amir Ahmić, ne otkrivajući imena osumnjičenih osoba.

U informaciji nije navedeno je li zapečaćenu omotnicu s popisom 48 osumnjičenih za ratne zločine donijela glavna tužiteljica Carla del Ponte za posljednjeg posjeta regiji. Ahmić je naveo kako su ratni zločini počinjeni nad Bošnjacima na području istočne Bosne, zapadne Hercegovine, Sarajeva, Tuzle i Banje Luke. Kako doznaje Federalna televizija, uz imena 48 Hrvata i Srba najviše je oznaka A, što znači da je haaško tužiteljstvo odobrilo njihovo procesuiranje pred domaćim sudovima. Ipak, tužiteljstvo je odbilo pojedine zahtjeve za procesuiranje, dok je za druge zatražena dodatna istraga.

Ranije ove godine Ministarstvu pravde Federacije BiH iz Haaškoga je suda dostavljen popis sa 64 imena Srba i Bošnjaka osumnjičenih za ratne zločine. Dosad je mali broj procesuiran pred domaćim sudovima ili je uopće obavljena dodatna istraga. Među osobama za koje je nedavno dodatnu istragu od mostarskoga Suda zatražilo haaško tužiteljstvo je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i potpredsjednik srbijanske Vlade Momčilo Perišić, koji se sumnjiči za ratne zločine na području Mostara.

Zoran Krešić