Slobodna Dalmacija: 13. 11. 2002.

Ministrica za podjele

Uvođenje verbalnog delikta rezultirat će masovnijim nego ikad nošenjem slova U

Piše: Dobroslav PARAGA, predsjednik HSP-1861

U povodu najnovijih napada ministrice pravosuđa Antičević- Marinović na temeljna prava i slobode čovjeka i građanina predloženim izmjenama kaznenog zakona u smislu kažnjavanja verbalnih delikata na štetu predsjednika Republike, odnosno zabrane upotrebe tzv. simbola i obilježja NDH, HSP-1861 predložio je Hrvatskom saboru izbacivanje iz preambule važećeg Ustava RH one točke izvorišnih osnova hrvatske državnosti koja se odnosi na razdoblje Drugoga svjetskog rata, jer njezino daljnje postojanje ne samo da je povijesno neutemeljeno, već je proizvelo i proizvodi teške ideološke političke podjele i sukobe u suvremenom hrvatskom društvu. Dakle, posrijedi je točka 12. Izvorišnih osnova Ustava RH u kojoj se izrijekom utvrđuje da se je tisućljetna nacionalna samobitnost i državna opstojnost hrvatskog naroda očitovala, pored ostalog, i "u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju NDH (1941.) u odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a zatim u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.)."

Svakodnevno smo svjedoci dubokih podjela u Hrvatskoj na pristalice ustaša i partizana, odnosno na štovatelje Bleiburga i Jasenovca sa svom tragičnom simbolikom koju ta dva gubilišta sa sobom nose. Nametanje samo jednog a prešutkivanje ili potpuno omalovažavanje žrtava onog drugog kada su posrijedi potomci tih dviju zaraćenih strana, ne samo što truje i slabi hrvatsko društvo već je takva jednostrana podjela u korist samo jedne strane, kumunističke i partizanske a najmanje ili uopće ne antifašističke, ozakonjena i u samom temeljnom zakonu - Ustavu RH. Ne prihvaćajući osnivanje NDH u tijeku Drugoga svjetskog rata s osloncem na nacifašizam ne može se isto tako u ime povijesne istine, temeljnih ljudskih prava i demokracije prihvatiti da su odluke ZAVNOH-a i donošenje Ustava NR Hrvatske i SR Hrvatske bile izraz temelja hrvatske državne suverenosti, jer su te odluke značile ne samo novo porobljavanje i okupaciju Hrvatske od Beograda pod izgovorom pobjede antifašističke koalicije, nego se je uz pomoć istih pokrivao holokuast nad hrvatskim narodom izvršen 1945. godine i kasnije.

Nedopustivo je da ministrica Račanove odlazeće Vlade u ime svoje skojevske indoktrinacije i zapjenjenosti navodnom crnom opasnošću narušava temeljne postulate demokracije i slobode govora i izražavanja a da pri tom štiti i zagovara simboliku, protagoniste i relikte komunističke strahovlade. Hrvatski ustav zbog poštovanja povijesne istine i hrvatske sloge treba pod hitno dekomunizirati i deideologizirati a ministricu treba spriječiti u njezinu zlom naumu penalizacije verbalnog delikta, jer će protiv toga ustati ne samo demokratska javnost već cijeli civilizirani svijet. Upravo će ona biti najodgovornija za masovnije nego ikad nacističko salutiranje i nošenje slova U u našoj državi kao revolt gnjevnih i nezadovoljnih na njezine ispade i ignoranciju.