Vjesnik: 22. 11. 2002.

Hrvatska ima pravo na bolju sadašnjost i budućnost

U Vjesnikovoj, inače uvijek ažurnoj i informativnoj rubrici »Iz tiska«, objavljen je u ponedjeljak, 18. studenoga 2002. članak prenijet iz londonskog dnevnika »The Guardian« od 14. studenoga pod naslovom »Miloševićeve zdravstvene tegobe ugrožavaju tribunal«.

Iako je naslov teksta u dnevniku »The Guardian« posve različit (»Gubitak jedine velike ribe može upropastiti sud«, misli se na moguću smrt Miloševića), iz teksta u Vjesniku, razumijem da je posrijedi urednička ili prevodilačka sloboda.

Ono, što mi je vrlo teško razumjeti, iz inače vrlo objektivnog teksta britanskog komentatora, jest izostanak iz prevedenog teksta u Vjesniku, rečenice, koja vrlo bitno pogađa razloge zbog kojih današnja Hrvatska ima puno glavobolja glede haških optužnica i nesuradnje sa Haškim sudom. Ta rečenica glasi: »Franjo Tuđman, bivši predsjednik Hrvatske i drugi glavni osumnjičenik, mrtav je. A Milošević je bolestan.«

Smatram da nije dobro skrivati punu istinu od najšire hrvatske javnosti, jer to bi značilo na neki način obmanjivati je i držati u neznanju o tome za što je sve odgovorno bivše HDZ-ovo vodstvo predvođeno bivšim predsjednikom Hrvatske Tuđmanom.

Upravo su se danas 20. studenog, na zatvorenom dijelu saslušanja zaštićenog haškog svjedoka izvodili materijalni dokazi o sporazumu iz ožujka 1991. godine Miloševića i Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine.

O vremenu Tuđmanove vladavine nad hrvatskim narodom i državom još uvijek nije nastupilo nužno buđenje i otrježnjenje. Biti će tragično ako zbog namjernog neznanja o onome što se je radilo u ime svih nas u nedavnoj prošlosti, ponovno izgubimo pravo na bolju sadašnjost i budućnost.

DOBROSLAV PARAGA

predsjednik HSP-1861. Zagreb