Središnji odbor Hrvatske stranke prava 1861. održao je 23. studenog 2002. sjednicu na kojoj su prihvaćeni slijedeći stavovi i odluke:

 

  1. HSP-1861 najoštrije osuđuje vladajuću koaliciju što na planu uspostave pravne države, deblokade rada i neovisnosti pravosuđa, suradnje s Haagom i gonjenja organiziranog kriminala nije napravila gotovo ništa, pa je time onemogućila Republici Hrvatskoj ulazak u EU i NATO, radi čega je Schengenska granica danas na rijeci Sutli, a ne Drini!
  2. HSP-1861 smatra da svaki mogući ulazak Republike Hrvatske u EU ili NATO mora biti prethodno izglasan na nacionalnom referendumu, uvjetujući ulazak u međunarodne asocijacije striktnim jamstvima očuvanja državnog i nacionalnog suvereniteta hrvatskog naroda! U ovom trenutku Hrvatska ne želi na Balkan, a EU ne želi Hrvatsku. Neutralnost je hrvatska sudbina!
  3. HSP-1861 ustanovljuje bolnu činjenicu da je RH ostala talac Tuđmanovih strateških pogrešaka i zabluda kao i Račanove nepodnošljive partitokracije, korupcije i nepotizma. Na djelu je, nasuprot Ustavu koji definira Hrvatsku kao socijalnu državu, ultrastihijski- latinoamerički model neoliberalnog tržišnog gospodarstva.
  4. HSP-1861 uvjeren je, da je vladajuća koalicija obmanula hrvatski elektorat, jer su umjesto predizbornih obećanja provodili strategiju otuđenja Hrvatske od njezinih građana. Tuđmanova pljačkaška pretvorba i privatizacija provodi se od nove vlasti pod geslom “sve naše prodajmo tuđinu.” Opljačkani kapital koalicija nije i neće vratiti državi, nije provedena revizija pretvorbe, umirovljenicima nisu vraćene mirovine po odluci Ustavnog suda, investicijski kapital nije stigao u Hrvatsku, nije donijet zakon o sukobu interesa niti antikorupcijski zakon, dopušteno je trgovinama i poslodavcima da iskorištavaju radnike robovskim radom nedjeljom i blagdanima, itd.
  5. HSP-1861 smatra da zbog opravdanog i golemog nezadovoljstva prevarenih hrvatskih građana, vladajuća koalicija poseže čak i za povratkom političkih i verbalnih delikata u kazneni zakon pod izgovorom suzbijanja tzv. neoustaštva, dok istovremeno vraća u državne službe i na rukovodeće položaje najgore represivne kadrove propalog jugokomunističkog režima, što je samo po sebi poziv na uzbunu i zaštitu temeljnih postulata demokracije.
  6. HSP-1861 najoštrije prosvjeduje zbog zlouporabe prostora MORH-a i orkestra HV-a prigodom obilježavanja 60- godišnjice osnutka partizanskog korpusa, čiji su organizatori proslave ogrezli u najtežim pogromima komunističke strahovlade, sudjelovali u masovnim represivnim političkim suđenjima na kojima su se izricale tisuće godina zatvora za političke delikte, istovremeno zatirući nositelje istinske i legitimne predstavnike antifašističke hrvatske ljevice, čiji je vođa Andrija Hebrang krvavo smaknut od titoističke sljedbe.
  7. HSP-1861 konstatira nedopustivu nesposobnost i odgovornost predsjednika Mesića i premijera Račana, ne samo kada su posrijedi gore nabrojane činjenice, nego i kada zanemaruju svoju ustavnu dužnost brinuti se o hrvatskom narodu u susjednoj BIH kako bi mogao ostvariti svoja elementarna nacionalna, vjerska i ljudska prava na cjelovitom teritoriju BIH.
  8. HSP-1861 neće nikada zaboraviti niti oprostiti vladajućoj koaliciji i predsjedniku Mesiću da su dopustili neshvatljivu političku diskriminaciju protiv njihove stranke, da je ministrica pravosuđa na najgrublji način pogazila sve pozitivne zakonske propise ne dopuštajući obnovu postupka i povratak oduzete registracije parlamentarne stranke prava, čime je HSP-1861 najgrublje odgurnut od hrvatske javnosti čeličnom cenzurom i zabranom javnog nastupa na HTV-u i elektronskim medijima, koji traju već nekoliko godina.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861