Vjesnik: 02. 12. 2002.

Gužva na terenu desno od centra

ANDREA LATINOVIĆ

»Vrijeme je za promjene«. »Ponovo ćemo preuzeti kormilo vlasti i zauzeti prve redove«. »Naše vrijeme nam je nadohvat ruke«. »Gdje vlada HDZ, kvalitetnije se živi«..., poručuju intenzivno posljednjih dana čelnici te stranke.

HDZ se žestoko priprema za povratak na vlast i njegovi su čelnici više nego uvjereni da će se to dogoditi. Ili, kako bi rekao HDZ-ov pravi ideolog Šeks, »crveni su "usrećili" narod lažnim obećanjima i ugrozili interese samostalnosti hrvatske države«.

U međuvremenu je Sanader izveo i najdublji rez dosad - u subotu je raspustio najveći ogranak stranke, zagrebački, iako je govorio da to neće učiniti. Nakon pokretanja niza stegovnih postupaka koji su rezultirali izbacivanjem Pašalića, nedavno Gagulića, a jednaka se sudbina sprema i splitsko-dalmatinskom županu Lukšiću, te nakon ljetošnjeg raspuštanja Mladeži HDZ-a, Sanader je završio konsolidaciju stranke.

U HDZ-u su uvjereni da je proces »profilacije« (kako ga nazivaju) zaključen, svi bliski Pašaliću marginalizirani, dok su oni još proljetos bliski njemu jednostavno »ušutjeli« iskazujući lojalnost Sanaderu. Discipliniranjem zagrebačkog HDZ-a, smatraju u samom stranačkom vrhu, stavljena je »točka na i« na unutarnju konsolidaciju i vrijeme u kojem se HDZ bavio sam sobom. Njih sad isključivo zanima pohod na vlast.

Ipak bi, međutim, Sanaderu djelomično račune mogao pomrsiti i Tuđmanov HIP, koji je s upravo održanog Prvog općeg sabora (s tog krajnje desnog dijela političke arene) uputio apokaliptične poruke da se »Hrvatska nalazi u situaciji kao i Argentina prije sloma«. Znakovito je da HDZ-ova predstavnika na tom skupu nije bilo, kao što je dolazak Pašalića - kao predsjednika Hrvatskog bloka - definitivno potvrdio da HIP i HB izlaze zajedno na izbore, ujedinjeni i u prijeziru prema Sanaderovu HDZ-u. Predsjednika HDZ-a ionako smatraju »izdajnikom tuđmanizma«. S druge strane, činjenicom da HDZ nije poslao svog predstavnika HIP-ov sabor, Sanader je jasno pokazao da se od tih »desničara« definitivno odmaknuo, čak toliko da ne želi s njima biti ni u - istoj prostoriji.

A oni za koje se oduvijek smatralo da su isključivo desna stranka, HSP, već dulje vrijeme bave se potpuno drukčijim temama. Umjesto dojučerašnjih zaranjanja u prošlost i pozivanja na nacionalizam, pravaši su se okrenuli temama 21. stoljeća, želeći se primaknuti centru.

No, velika je gužva u centru i desnom centru. Svi bi htjeli maknuti »crvene«, ali ne bi zajedno na vlast. Međutim, buka koju sad stvaraju uopće ne znači da je taj povratak do jučer otpisanih - realan.