Jutarnji list: 02. 12. 2002.

RAČUN ZA OBRANU Nastavlja se opsežna policijska istraga o tragovima novca s HDZ-ova računa u austrijskom Villachu

Ferdinandu Jukiću i braći Mikulić isplaćivani su milijuni na privatne bankovne račune

MUP ima dokaz da je s računa u Villachu na Jukićev privatni račun isplaćeno 1,6 milijuna američkih, 500.000 australskih dolara te 700.000 maraka, a braći Mikulić ukupno 3,25 milijuna maraka

Piše: Ivanka Toma

ZAGREB - Opsežna istraga o trošenju novca što ga je hrvatska dijaspora donirala za obranu Hrvatske jednim je dijelom usmjerena prema Ferdinandu Jukiću, vlasniku tvornice Badel, te "hrvatskim kraIjevima papira", braći Mikulić.

MUP posjeduje dokaz da je s računa Unterstutzungsfonds Kroatien B u Bank fur Karnten u austrijskom Villachu na privatni račun Ferdinanda Jukića isplaćeno 1,6 milijuna američkih dolara, 500.000 australskih dolara te 700.000 njemačkih maraka. Na privatne račune Ivana i Željka Mikulića (braće Marinka Mikulića, vlasnika Pan papira) u nekoliko je puta isplaćeno ukupno 3,25 milijuna maraka.

Prijave zbog lopovluka

U istrazi se, što su nedavno potvrdili ministar unutarnjih poslova Šime Lučin te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, otvorio niz indicija koje pokazuju da je dobar dio od 100 milijuna maraka skupljenih na računu u Villachu završio u pretvorbi hrvatskih poduzeća. Slijedom tih indicija te podataka dobivenih iz Austrije, idući korak u istrazi su provjere koje bi trebale pokazati kako je Jukić došao do novca kojim je kupio Badel, odnosno kako su Mikulići stekli kapital kojim su krenuli u unosni posao s papirom. S obzirom na to da je spomenutim hrvatskim biznismenima početkom devedesetih bio povjeren posao nabave oružja istraga bi, ako se žele razmrsiti svi konci, trebala rasvijetliti i pitanje kojim se kanalima, po kojoj cijeni i uz kakve provizije nabavljalo oružje.

Također bi se trebale ponovo preispitati i ranije sumnje da je Ferdinand Jukić pronevjerio novac skupljen na žiroračunu Fonda za pomoć i obnovu Vukovara. Taj je novac zapravo bio pokriće za prikupljanje sredstava namijenjenih kupnji oružja za obranu Vukovara. Jukić je navodno podigao 1,4 milijuna maraka s tog računa, a nakon mjesec dana u Vukovar je stigla manja količina poluispravnih pušaka.

Baveći se Jukićevim slučajem, istražitelji su otkrili šokantan podatak da su se milijunski iznosi s računa u Villachu uplaćivali čovjeku protiv kojeg je osamdesetih godina bio ispisan niz kaznenih prijava. Jukić je govorio da je u komunističkom režimu imao problema s vlasti zbog političkih razloga, ali je prešućivao da su od 1984. godine protiv njega podnošene kaznene prijave zbog lopovluka. Godine 1990. protiv njega je bilo podneseno čak sedam kaznenih prijava, i to zbog nedopuštene trgovine, prijevara, teške krađe, sve do prijave za krađu automobila.

Transferi Redu vitezova

Unatoč takvoj reputaciji, Jukić je postao osoba od velikog povjerenja na čije su se račune uplaćivale enormne svote, a uz to je još postao i agent MUP-ove tajne službe, SZUP-a. Kako je i sam izjavio, do 1993. godine Jukić "nabavlja" oružje, a od 1994. godine kupuje dionice Badela. Danas mu se sudi na Županijskom sudu u Zagrebu zbog šverca alkoholom vrijednog gotovo 10 milijuna kuna.

Slučajevi Jukića, Mikulića i Stjepana Spajića, kojem je s računa u Villachu plaćena transplantacija bubrega, samo su dio opsežne kriminalističke obrade koja bi trebala rasvijetliti mutne tokove novca doniranog za pomoć Hrvatskoj. Posebni dio priče je novac od prodaje društvenih stanova koji je iz hrvatskih banaka prebacivan na račune raznih tvrtki i pojedinaca, a dodatni dio su i tansferi na računu Reda predsjednikovih vitezova.