Večernji list: 02. 12. 2002.

POČINJE ZAVRŠNI KRUG PREGOVORA S KANDIDATIMA ZA ULAZAK U EUROPSKU UNIJU

Poljska odbacila europsku ponudu

Poljska vlada odbacila je "konačnu ponudu" danskoga predsjedništva EU za završni krug pregovora o ulasku te zemlje u ujedinjenu Europu. Učinila je to nakon što je Seljačka stranka zaprijetila da će napustiti vladajuću koaliciju pristane li premijer Leszek Miller da se poljoprivrednici iz budućih novih članica EU sa svojim kolegama iz europske petnaestorice u izravnoj novčanoj potpori izjednače tek 2013. godine.

"Nećemo prihvatiti ishod pregovora koji bi naškodio natjecateljskome položaju poljskih farmera i povećao sadašnju stopu nezaposlenosti od 18 posto", priopćio je Izvršni odbor Seljačke stranke.

Danski prijedlog, koji je predstavljen prošloga tjedna, ide dalje od onoga što je zemljama kandidatima ponuđeno na listopadskome summitu EU i dopušta veće proizvodne kvote za poljoprivredne proizvode iz kandidatskih zemalja. Uz to, njihovim se vladama dopušta da i same novčano jače podupru svoje poljoprivrednike. Njemačka i Francuska i to su dansko popuštanje vrlo nevoljko prihvatile, pa nema gotovo nimalo izgleda da prođu zahtjevi poljskih seljaka za više novca iz europskoga proračuna.

Poljski zahtjevi uključuju i raniju isplatu prve rate iz strukturnih fodnova EU za razvoj nerazvijenih područja, veću nadoknadu za poljsku uplatu u europski proračun, više novca za seoski razvoj i za nadzor novih vanjskih granica EU te veće kvote za proizvodnju mlijeka, šećera, izoglukoze i krumpirskoga škroba. Millerova će ih vlada predstaviti ovoga tjedna u Bruxellesu, tijekom završnih pojedinačnih pregovora predstavnika Europskoga vijeća i vlada kandidatskih zemalja.

Europski su pregovarači, međutim, unaprijed najavili da će za njihovu ponudu vrijediti pravilo "uzmi ili ostavi". Kako je Poljska najveća kandidatska zemlja, bit će zanimljivo vidjeti tko će, i koliko, popustiti. Povedu li se, naime, za Poljskom i ostale kandidatske zemlje, pregovori se ne bi mogli okončati do kopenhagenskoga summita EU, koji počinje 12. ovoga mjeseca. A tada bi se i rok za proširenje EU s deset novih država članica, već pomaknut sa 1. siječnja na 1. svibnja 2004., mogao ponovno odgoditi.

Stojan de Prato