Vjesnik: 02. 12. 2002.

U prosincu pred haaškim istražiteljima Markač i Korade, Domazet ponovno početkom 2003.

Markač će 10. prosinca odgovarati na pitanja vezana uz »Maslenicu«, »Medački džep«, »Oluju« i »Bljesak«, a Korade će šest dana kasnije istražiteljima govoriti o svojoj ulozi u »Oluji« / Branković i Tomljanović moraju dati iskaze do kraja godine / Čelić i Krmpotić su pred istražiteljima odgovarali u tjednu nakon što je Domazet prekinuo svoje ispitivanje / Sačić slučajno »isplivao« u javnost nakon što je već dao iskaz

ZAGREB, 1. prosinca - Nakon što je 19. rujna u Zagreb iz Haaga stigla optužnica protiv generala Janka Bobetka, »Medački džep«, rujanska akcija Hrvatske vojske iz 1993., ostala je - pravosudno gledano - najvažnija akcija Domovinskog rata. Točno dva mjeseca kasnije, 19. studenoga, pred haaškim istražiteljima se, u njihovu zagrebačkom uredu, pojavio umirovljeni admiral Davor Domazet. Nakon toga su, međutim, uslijedila imena Josipa Čelića, Josipa Krmpotića, zatim terenskih zapovjednika Brankovića i Tomljanovića, pa onda Mladena Markača i Ivana Koradea, te Željka Sačića.

I dok su mediji bili potpuno zaokupljeni optuženim Bobetkom i osumnjičenim Domazetom, ništa se pak nije znalo o tome tko su ostali pozvani pred istražitelja i, na kraju, zašto su pozvani.

Josip Čelić je bio pomoćnik zapovjednika Antiterorističke jedinice Lučko. Josip Krmpotić je bio zapovjednik izviđačke satnije 9. gardijske brigade. Branković i Tomljanović bili su zapovjednici na terenu u vrijeme akcije »Medački džep«. Željko Sačić bio je u to vrijeme zamjenik Mladena Markača, zapovjednika specijalaca. Korade je vojni operativac koji je kasnije stekao i generalski čin.

Kako je Vjesnik uspio doznati, Čelić i Krmpotić su pred istražiteljima odgovarali u tjednu nakon što je Domazet prekinuo svoje ispitivanje. Željko Sačić sasvim je slučajno »isplivao« u javnost, nakon što je svoj iskaz pred istražiteljima u Zagrebu već dao. Za Markača se zna da će 10. prosinca pohoditi Selsku i odgovarati na pitanja vezana uz »Maslenicu«, »Medački džep«, »Oluju« i »Bljesak«. Šest dana kasnije istražiteljima će o svojoj ulozi u »Oluji« govoriti Ivan Korade. Prema oskudnim informacijama do kojih se ovih dana može doći, Branković i Tomljanović moraju dati iskaze do kraja godine. Zašto?

Treba podsjetiti na činjenicu da, prekidajući iskaz, admiral Domazet nije odbio daljnju suradnju s istražiteljima. Zatražio je da se njihova pitanja tiču njega osobno i njegovih funkcija glavnog vojnog obavještajca. A Domazetov odvjetnik Branko Šerić, poznavajući rokove postupanja haaških istražitelja, najavio je mogućnost da se razgovor nastavi početkom sljedeće godine.

S obzirom na to da je u tom popisu imena Domazet sasvim sigurno najviša vojna funkcija, njegova će istraga, nakon svih, doći posljednja. Nakon svega što se u tri mjeseca događalo u »slučaju Bobetko«, jasno je, naime, da optuženik zbog zdravlja i godina nije sposoban sudjelovati u postupku.

Vlado Rajić