Vjesnik: 03. 12. 2002.

Čelična ruka u baršunastoj rukavici

Predsjednik HDZ-a djeluje europski blago i ušminkano, na televiziji daje izjave na njemačkom, doimajući se poput pravog džentlmena, pripadnika srednjoeuropskoga kruga... U stvarnosti su, međutim, njegovi potezi neumoljivi, a namjera im je samo jedna: dovesti HDZ opet do vrha

ANDREA LATINOVIĆ

U HDZ-u se ponašaju kao da su već pobijedili na izborima, vratili vlast i ponovo se uselili u Banske dvore. Oko sebe stvaraju pobjedničku atmosferu, a predsjednik stranke Ivo Sanader siguran je da je premijerska fotelja nakon izbora njegova. O tome svjedoči njegovo držanje, govor, način komuniciranja s javnošću. Predsjednik HDZ-a djeluje europski blago i ušminkano, na televiziji daje izjave na njemačkom, doimajući se poput pravog džentlmena, pripadnika srednjoeuropskoga kruga... U stvarnosti su, međutim, njegovi potezi neumoljivi, a namjera im je samo jedna: dovesti HDZ opet do vrha. A na tom putu metode nisu važne. Čelična šaka u baršunastoj rukavici.

Ma koliko se njegovi politički protivnici i razni analitičari trudili objasniti zašto Sanader radi to što radi, meljući poput bagera sve iz stranke koji nisu na liniji sadašnjeg vodstva, najzanimljivije je to što HDZ-ova šefa u stvarnosti te analize uopće ne zanimaju. Taštinu koju posjeduje u golemim količinama (budimo pošteni, koji je političar u Hrvatskoj nema?!) u zadnje je vrijeme ipak malo primirio, barem u odnosu prema javnosti, ne razmećući se arogantnim izjavama.

Uvjeren je u svoju nedodirljivost, i poput Luja XIV. sjedi na HDZ-ovu tronu, zadovoljno osluškujući udvaranja koja mu stižu iz nekih političkih stranaka koje ga vide kao sigurnog pobjednika, pa bi se već primaknule pobjedničkom brodu.

U stranci se Sanader ponio kao Napoleon, srušivši sve koji su mu se našli na putu. Nakon već dobropoznate priče o blitz-krieg izbacivanju do jučer neizbježnog Ivića Pašalića iz stranke, preko jednakog obračuna s donedavnim prvim zagrebačkim hadezeovcem Pavom Gagulićem, raspuštanja Mladeži stranke i niza podružnica, što je kulminiralo upravo raspuštenim zagrebačkim ogrankom, Sanader vojnim korakom stupa prema biralištima.

Većina onih koji su bili odani Pašaliću u vrijeme utrke za predsjednika, ili su se »samodisciplinirali« i stali uz Sanaderov bok, ili su napustili stranku, razočarani poput Ljerke Mintas-Hodak. Ona nije željela trpjeti Sanaderov stil, smatrajući ga nedemokratskim, autoritarnim i nasilnim, ali nije ni, suprotno očekivanjima, pretrčala u Pašalićev tabor. Sanader još priprema obračun sa splitsko-dalmatinskim županom Branimirom Lukšićem, kojeg najprije čeka stranački Časni sud, a potom najvjerojatnije i izbacivanje iz HDZ-a.

Stranka je konačno završila proces »profilacije« u kojoj se bavila sam sobom, zaključili su sada ponosno hadezeovci, nakon što je na čelo zagrebačkog ogranka, do novih unutarstranačkih izbora, stala Jadranka Kosor. Zna Sanader što radi i ima logike u njegovim naizgled nelogičnim potezima. Kosor je, naime, čak i u anketama popularnosti, negdje pri vrhu političkih pozitivaca. Angažirana od jutra do večeri, dobro primljena u svim dijelovima društva i države, marljiva kao zastupnica u Hrvatskom saboru i jedna od onih rijetkih koji nikad ne izostaju sa svog radnog mjesta. Čak i u vrijeme sotoniziranja stranke, Jadranku Kosor se u tu kategoriju nije moglo staviti. Sad se može čuti da je ona i mogući HDZ-ov kandidat za gradonačelnicu Zagreba. Ako već i neće zbog spleta okolnosti biti dobitnička kombinacija, ona u svakom slučaju nije gubitnička.

Iako je HDZ-ov lisac Šeks bombastično i pomalo zloguko već najavio da »crveni odlaze s političke scene«, ne bi se reklo da se ti isti »crveni« predaju bez borbe.

Ako hadezeovci uistinu vjeruju da će im najveći hrvatski politički pragmatičar i taktičar Ivica Račan predati vlast na srebrnom pladnju, onda su stvarno ili slijepi kao Homer, ili nekritično zaljubljeni u sebe kao Narcis. Moglo bi im se stoga dogoditi da od silne zaljubljenosti i gledanja svog lika u jezeru potonu u njega i promaše na izborima.

Istina, u svim tim »ljepotama« prijeizbornog udvaranja i odbacivanja, i dalje je najneizvjesnije s haesesovcima koji uživaju u koketiranju i s lijevima i s desnima, a sebe rado svrstavaju u one u centru. Kad se naljute na Račana i njegovu ekipu, malo »zategnu« uže i odaslaju upozorenje da će otići. Onda se pred istom tom javnošću Račan i Tomčić mire, objašnjavajući da su ili mediji nešto opet »zakuhali«, ili su građani nešto pogrešno razumjeli.

»Seljaci«, međutim, ne odustaju od toga da Račanu upute još koju uznemirujuću poruku, pa su ovih dana ponovo napomenuli da se HDZ »još nije profilirao«, ali da bi HSS s njima koalirao jedino »ako se u petorci zahtjevi HSS-a ne bi uvažavali, a podmetanja postala preponižavajuća«. Valjda u krajnjoj nuždi. Nešto kao S.O.S. signal s potonulog broda.

Zar to socijaldemokrati, narodnjaci i Kramarićevi liberali »seljake« muče ili zalijevaju vrućim uljem, pa su to trpljenja o kojima svako malo progovaraju haesesovci? Ako im stvarno nije dobro u njihovu društvu, neka ga napuste, kao što su učinili Budišini haeselesovci, ma što tko mislio o njima. Morat će se odlučiti. Jer, birači neodlučne i prevrtljive nikad nisu ljubili na izborima.