Slobodna Dalmacija: 04. 12. 2002.

OBESHRABRUJUĆI REZULTATI ISPITIVANJA JAVNOGA MNIJENJA, ŠTO GA JE NARUČILA HRVATSKA VLADA

Dvije trećine građana drži da Hrvatska ide krivim putem

ZAGREB — Dvije trećine građana-birača nezadovoljno je smjerom kretanja Lijepe naše. Na pitanje u kojem smjeru ide Hrvatska, 68 posto ispitanika je odgovorilo da joj je putanja loša, a 22 posto ocjenjuje da ide u dobrom smjeru. Ispitivanje je za potrebe Vlade provedeno koncem studenoga telefonskim putem u gradovima po svim županijama. Na pitanje je odgovaralo 600 građana s biračkim pravom.

U Banskim dvorima pripremaju temeljito ispitivanje javnosti na terenu s većim brojem ispitanika očekujući da će rezultati biti drugačiji od ovog blic ispitivanja. Male su nade za to. Slični su, naime, rezultati raspoloženja građana bili i u listopadu 1998., kada je 65 posto anketiranih, odgovarajući na upite što ih je postavila američka agencija IRI, ocijenilo da Hrvatska ide krivim putem. Još je veći broj onih koji su iskazali nezadovoljstvo bilo u veljači 1999. godine, kada je kretanje Hrvatske krivim ocijenilo čak 74 posto ispitanika. Obje su ankete provedene na terenu na više od 2000 ispitanika i potvrdile su želju građana za promjenom. Zanimljivo je da u Vladinoj anketi samo četiri posto ispitanika ocjenjuje da je gospodarska situacija kriva za lošu situaciju u zemlji, a od svih Vladinih projekata na prvo mjesto sa 14 posto stavljena je izgradnja autoceste Zagreb — Split. Zaprepašćuje koliko malo povjerenja građani iskazuju i prema dobrim potezima Vlade: samo ih 19 posto ocjenjuje da će porezne olakšice rezultirati i poboljšanim standardom građana. No, zato ih 78 posto podržava uvođenje jednokratnog poreza već nazvanog "kaznenim".

Najtežim problemom u zemlji ispitanici smatraju nezaposlenost, s visokih 22 posto, a odmah na drugome mjestu je pad životnog standarda, za koji se odlučilo 21 posto ispitanika. Malen je broj optimista, njih svega 14 posto, ocijenilo da im je životni standard sada bolji nego prije, a 36 posto ocjenjuje da žive lošije, dok ih se 48 posto odlučilo za odgovor da im je standard na jednakoj razini. U situaciji kada većina ocjenjuje da živi jednako ili lošije, pravo na štrajk zbog niskih plaća odobrilo bi 44 posto ispitanika i zdravstvu i prosvjeti. Da su plaće u zdravstvu preniske, smatra njih 62 posto, prosvjetarske prihode nedostatnima drži 55 posto ispitanika.

Protekli mjesec bio je u znaku "slučaja Bobetko", a evo što o umirovljenom generalu kojega traži sud u Haagu kažu ispitanici nakon što je umirovljeni general već bio u bolnici: na pitanje treba li generala Bobetka izručiti Haagu, 63 posto ispitanika je odgovorilo negativno, a 27 pozitivno. Ocjenjujući ispravnost Vladine politike u slučaju Bobetko, 12 posto se izjasnilo pozitivno, 36 posto ocjenjuje da je Vlada uglavnom ispravno postupila, 19 posto smatra njezine poteze potpuno neispravnima, a 16 posto neispravnim. U konačnici, 25 posto ih je prilično uvjereno u pozitivni ishod slučaja, potpuno je uvjereno njih 11 posto, dok ih 32 posto nije baš uvjereno u sretan ishod, a 20 posto ne vjeruje u dobru završnicu slučaja Bobetko. No, visokih 57 posto ispitanika opredijeljeno je za nastavak suradnje s Haagom, a 21 posto smatra da tu suradnju treba prekinuti.

Na pitanje kako premijer vlada, 25 posto ispitanika ocjenjuje ga uglavnom uspješnim, 29 posto prosječno dobrim, a 40 posto neuspješnim.

Olga RAMLJAK