Novi list: 06. 12. 2002.

Rušenje Bosne hrvatskim otpadom

Piše: Jelena Lovrić

Informacija kaže sljedeće: protiv bivšeg direktora pobunjenog »Croatia busa«, Leona Sulića, otvara se nova istraga. Rezultat je to upornosti radnika, koji već godinama vode bitku za svoje poduzeće, dokazujući da je navodni većinski vlasnik lopov i kriminalac.

Sulić je jedan od HDZ-ovih tajkuna, povezan s mutnim tokovima novca u Tuđmanovo vrijeme. Ime mu se pojavljuje u opsežnoj istrazi oko afere s HDZ-ovim računima u inozemnim bankama. Dijaspora je na ta konta uplaćivala donacije, navodno za obranu Hrvatske, ali su oni služili i za mnoge druge transakcije. Tako je Sulić, kao osoba HDZ-ova povjerenja, iznosio novce iz Hrvatske i polagao ih na račune u Austriji. Navodno je sudjelovao i u akciji Tuđmanova Ministarstva financija te za račun države prodavao u Bosni i Hercegovini jugo-dinare.

O agresiji Hrvatske na susjednu državu bezvrijednim novčanicama bivše zajedničke države, službeno ništa se ne zna. Ali javna je tajna da u vrijeme zamjene jugoslavenskih hrvatskim dinarima, povučene banknote nisu uništene, kako bi to bilo normalno. Umjesto toga, prebacivane su u Bosnu i Hercegovinu i tamo mijenjane u devize. Očevici tvrde da je operacija bila obimna, novac je transportiran vrećama i kamionima. U to je vrijeme BiH bila preplavljena s jedne strane, novim, svježe tiskanim topčiderskim dinarima, s druge su strane, iz Hrvatske, stizale već stornirane novčanice. Cilj im je bio isti – svoju bezvrijednost pretvoriti u čvrstu monetu, iz Bosne isisati ono što vrijedi, u zamjenu za ono što je de facto ništa.

Tako kupljene devize Sulić je vjerojatno trebao položiti na inozemne račune, kojima je raspolagala HDZ-ova vrhuška. Ta su se sredstva potom mogla angažirati u privatizaciji, njima su se kupovale firme i druge vrijednosti po Hrvatskoj. Općepoznata je činjenica da su neka velika poduzeća tajkunizirana parama koje su izvučene iz Bosne i Hercegovine. Pojedini današnji kraljevi ovog i onog, svoj su kapital zgrnuli kao kamiondžije, na relaciji Zagreb-Mostar. Takve akcije nisu bile pojedinačne ni sporadične, nego su se, po svemu dosad poznatom, odvijale organizirano, pod visokim hrvatskim državnim pokroviteljstvom.

Zato kupovanje vrijednih deviza povučenim jugo-dinarima nije tek obična prevara, lopovluk i kriminal, nego financijska agresija na susjednu državu, po posljedicama vjerojatno jednaka onoj koja se provodi oružanom silom. Riječ je o podrivanju ekonomske moći Bosne i Hercegovine, transakcijom u kojoj su se šleperi, u Hrvatskoj napunjeni starim papirom, s one strane granice vraćali nakrcani čvrstom valutom.

Tuđmanova je politika, petljajući se u Bosnu i Hercegovinu, napravila mnogo zla. Sadašnja vlast nema petlje da o tome otvoreno progovori. Prešućuje s Miloševićem uglavljeni projekt podjele susjedne države, niječe vojno uplitanje, ignorira činjenicu postojanja logora i sponzorstva nad zločinačkom politikom. U tom pogledu ni državni kriminal s preuzimanjem bosanskih deviznih rezervi za poništene dinare nije izuzetak.

Političari iz vladajuće garniture posljednjih dana ponovo počinju bajati o tome kako bi susjednu državu trebalo prekrojiti i urediti. SDP-ove perjanice čak preuzimaju Tuđmanovu ideju o nužnosti stvaranja hrvatskog entiteta. Dok javno ne preispita svoju ulogu u Bosni i Hercegovini, dok ne prizna činjenice i ne pruži ispriku, Hrvatska nema moralno pravo ni pogledati prema Sarajevu.