Vjesnik: 06. 12. 2002.

Dobiva li Hrvatska sud za ratne zločine?

Zakon o tom sudu mogao bi ubrzo biti u proceduri / Ako se osnuje, taj sud ne bi imao zasebne prostorije, a njegovi suci bili bi izuzeti iz kaznenih odjela svojih sudova/ Već to ukazuje na namjeru predlagača, vjerojatno Ministarstva pravosuđa, da sve buduće postupke za ratni zločin zaštite od iskustava u Splitu za Loru i prvih reakcija na gospićko suđenje za »Medački džep«

ZAGREB, 5. prosinca - Zasad, daleko od javnosti, Ministarstvo pravosuđa ispituje učinke prijedloga da vrlo skoro Hrvatska dobije zasebni sud za ratne zločine. Prikupljene reakcije takve su da se pola ispitanih slaže, a druga polovica protivi prijedlogu.

Argumenti za kratki zakon kojim bi se taj sud osnovao kao dio redovnoga sudstva s posebnim nadležnostima, jesu u iskustvima u dosad provedenim postupcima za optuženja počinitelja ratnih zločina. Mjesna nadležnost sudova nije najsretniji izbor suda na kojem će se voditi glavna rasprava. Nisu svi sudovi jednako kadrovski jaki za takve postupke i nisu sve sredine jednako spremne za suđenja »našim dečkima«. Ratne rane su svježe, politički lobiji u nadolasku još jedne izborne runde moćni, a mogući svjedoci podložni više običnom strahu od posljedica svjedočenja nego od sudačkih kazni za procesnu nedisciplinu.

Ukratko, suđenje u »slučaju Lora« izvorište je te ideje. Pokazalo se da ni sud ni sudac nisu mogli podnijeti teret pritiska da sudovanje održe na zakonitoj razini.

Argumenti protiv navedeni su u trenutku kad je osnovan Uskok. Rečeno je, specijalni tužitelji za specijalne predmete potcjenjivanje je državnoodvjetničke struke i svih njenih zaposlenih, jer se za personalni sastav boraca protiv organiziranog kriminala i korupcije traže »ibermenši«. Bačena je sjena i na županijska državna odvjetništva izvan Rijeke, Osijeka, Splita i Zagreba jer Uskok ima sjedište samo u ta četiri grada. Prenosi li se taj pristup i u ideju o sudu za ratne zločine i ne poništava li se učinak županijskih sudova kojih je trenutačno u Hrvatskoj više nego županija?

Prema informacijama dostupnim Vjesniku, zakon bi trebao biti vrlo brzo u proceduri, bio bi kratak (materijalne i procesne norme bile bi iz sadržaja kaznenog i procesnog zakona), ne bi imao zasebne prostorije, a suci zaposleni u tom sudu bili bi izuzeti iz kaznenih odjela svojih sudova.

Već to kazuje namjeru predlagača, vjerojatno, Ministarstva pravosuđa, da sve buduće postupke za ratni zločin zaštite od iskustava u Splitu za Loru i prvih reakcija na gospićko suđenje za »Medački džep«.

Vlado Rajić