Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2002.

JEAN STOCK, GENERALNI TAJNIK EU-a ZA RADIODIFUZIJU, UPOZORIO NA VELIKE ZADATKE KOJI STOJE PRED HRT-om

Vlada se ne smije upletati u konflikte na radiju i televiziji

ZAGREB - Na poziv Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu je protekla dva dana boravio Jean Stock, generalni tajnik Europske unije za radiodifuziju (EBU). Riječ je o prvom posjetu generalnog tajnika EBU-a Hrvatskoj u njezinoj 50-godišnjoj povijesti. Stock se, među ostalim, susreo s premijerom Ivicom Račanom i ministrom kulture Antunom Vujićem s kojim je razgovarao o novom zakonu o HRT-u i budućnosti javnog radija i televizije.

Prema njegovim riječima, HRT se trenutačno nalazi u nezavidnoj situaciji, jer će morati istovremeno raditi na privatizaciji trećeg programa i digitalizaciji svoje mreže. "To je velik izazov za vašu državu. Velike europske zemlje već su provele privatizaciju prije 15 godina, a Hrvatska će morati raditi na ostvarivanju oba ta cilja istovremeno, kazao je Stock.

Govoreći o modelu upravljanja javnom televizijom, Stock je kazao kako njegovo iskustvo govori da je najbolji onaj model u kojem će televizijom upravljati jedna uprava koja će biti potpuno nezavisna i jedinstvena. "Vlada ne smije intervenirati u rješavanju unutarnjih konflikata na radiju i televiziji", veli Stock i dodaje kako jedino ravnatelj ustanove mora odgovarati za izbor programa. "Danas su sve televizije suočene s konkurencijom i teško je donositi odluke konsenzusom nekog zajedničkog tijela. U takvoj situaciji poželjnija je arbitraža jednog čovjeka koji će na koncu i snositi svu odgovornost za loše obavljen posao", kaže Stock.

P. PE