Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2002.

Snimka tv-agonije

Stvari na HTV-u bi se mogle početi mijenjati tek kad bi kompletno Vijeće HRT-a podnijelo ostavku

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Kad je prije skoro godinu dana Vijeće HRT-a, kojim ni kriv ni dužan, valjda zbog titule, ravna akademik Vlatko Silobrčić, za glavnu urednicu HTV-a odabralo, čak i u novinarskim krugovima, posve nepoznatu Jasnu Ulagu-Valić mnogi su bili iznenađeni, ali je bilo i onih koji su taj potez shvatili kao kraj uplitanja politike kod biranja čelnih ljudi državne dalekovidnice. Jasnom Ulagom Valić tada su, naravno, najviše bili oduševljeni članovi Vijeća koji su je, ne znajući što čine, odnosno što im valja činiti, odabrali za glavnu urednicu državne nam dalekovidnice. I doista, nova je glavna urednica izabrana bez petljanja politike, ali...

Ovih se dana to isto Vijeće bavilo "likom i djelom" glavne urednice HTV-a, a povod za to je bila ostavka osmero ključnih joj urednika. Na sjedenici se nije raspravljalo o programu, što i ne čudi jer članove Vijeća, koji o televiziji znaju malo ili ništa, uopće i ne zanima to pitanje, a neki od njih se i hvale kako ne gledaju HTV, ali ni urednicima koji su podnijeli ostavke nije bilo omogućeno da kažu zbog čega se povlače, odnosno zbog čega više ne žele ili ne mogu raditi s glavnom urednicom. Očito je da je za većinu članova Vijeća bilo najvažnije da Jasna Ulaga Valić i dalje bude glavna urednica. Čudna neka sjednica! Ali nije to bio jedini nerazumni potez Vijeća. Naime, oni su odluku glavne urednice o prihvaćanju ostavki osmero urednika prepravili i razriješili troje, a na uredničkim mjestima "prisilno" ostavili ostalih petero urednika. Tu je, najblaže rečeno, čudnu kombinatoriku glavne urednice i nekih vijećnika prihvatila većina članova Vijeća koji, kako reče Vlaho Bogišić, smijuljeći se, kao i većina u Saboru, vode HRT, odnosno zemlju, u katastrofu.

Kaotičnom stanju na HTV-u, pogotovo što se tiče programa koji po mnogo čemu nikad nije bio gori, kumovalo je više njih, ali je, to je posve jasno, za današnje stanje najodgovornije Vijeće HRT-a jer je glavna urednica Jasna Ulaga-Valić isključivo njihov produkt. U cijeloj priči, naravno, nitko normalan ne može zaobići ni samu glavnu urednicu, međutim kad je netko toliko ambiciozan posve je jasno da nije u stanju sagledati vlastitu nesposobnost i pogrešne poteze. Ako toga nije svjesna Jasna Ulaga-Valić, a očito nije, jer da jeste podnijela bi ostavku da se više ne sramoti, a Vijeće donosi nakaradne odluke kakve donosi, onda je posve jasno da se agonija na Prisavlju nastavlja...A nakon svega što se događalo, pogotovo u posljednje vrijeme, posve je jasno da bi se stvari počele mijenjati tek kad bi komletno Vijeće podnijelo ostavku...Međutim, s obzirom da se uglavnom radi o ljudima koji su po mentalnom sklopu slični glavnoj urednici od toga vjerojatno neće biti ništa, pa bi nam se "svijetlo" na državnoj dalekovidnici moglo ukazati tek nakon dnošenja novog Zakona o HRT-u.