Slobodna Dalmacija: 07. 12. 2002.

RASPLAMSAO SE ŽESTOKI SPOR ZBOG MUNIRA ALIBABIĆA MUNJE

Ashdown u sukobu s Carlom del Ponte

Ashdownova odluka o smjenjivanju direktora FOSS-a Munira Alibabića Munje razljutila je glavnu tužiteljicu, koja je pokrenula opsežnu diplomatsku aktivnost, prije svega prema američkoj diplomaciji u BiH, ali i prema Vijeću sigurnosti UN-a

SARAJEVO — Iako se samo spekuliralo, ipak postoje indicije da na vezama između Haaga i sarajevskog Ureda OHR-a već duže vremena potoje nesuglasice. Riječ je o sukobu između glavne tužiteljice Carle del Ponte i visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna.

Naime, Ashdownova odluka o smjenjivanju direktora FOSS-a Munira Alibabića Munje razljutila je glavnu tužiteljicu, a posebice odluka koja se odnosi na zabranu njegove bilo kakve javne aktivnosti. Tijekom njihova posljednjeg jednosatnog razgovora u Sarajevu, središnja tema razgovora bila je Ashdownova odluka.

Tužiteljica Carla del Ponte na susretu u zgradi sarajevskog OHR-a izrazila je zaprepaštenje odlukom visokog predstavnika i tražila njezino poništavanje.

Haaška tužiteljica drži kako je suradnja s bivšim direktorom FOSS-a bila izvanredna te da se morala i nastaviti budući da tek predstoje najteža suđenja Miloševiću, Krajišniku, Plavšićevoj, Karadžiću i Mladiću.

Naš izvor blizak OHR-u otkriva da je visoki predstavnik tužiteljici ponudio ipak kompromisno rješenje. Prema njegovim riječima, Ashdown je spreman poništiti drugi dio odluke kojom se zabranjuje bilo kakav javni posao Muniru Alibabiću, kako bi bivšem čelniku FOSS-a bila omogućena suradnja s Haagom.

Proteklo je dvadeset dana, a od danog obećanja haaškoj tužiteljici još uvijek nema ništa. Ipak, Carla del Ponte ne sjedi prekriženih ruku, ona je pokrenula opsežnu diplomatsku aktivnost, prije svega prema američkoj diplomaciji u BiH, ali i Vijeću sigurnosti UN-a.

Zlatko TULIĆ