Večernji list: 09. 12. 2002.

BOSANSKOHERCEGOVAČKE VLASTI OŠTRO REAGIRALE NA IZJAVE POTPREDSJEDNIKA HRVATSKOG SABORA

Tomac se upleće u politiku BiH

BiH očekuje reakcije hrvatskog predsjednika, premijera i predsjednika Sabora

SARAJEVO - Bosanskohercegovačke vlasti jučer su oštro osudile izjave potpredsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Tomca, koji je ispravnom ocijenio politiku bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović objasnio je da takvi stavovi dr. Tomca nisu novost i iznenađenje za vlasti u Sarajevu jer ih on uporno ponavlja.

- Zabrinjava nas, međutim, činjenica da takve izjave imaju službeni karakter jer dr. Tomac obnaša dvije vrlo odgovorne dužnosti u Hrvatskom saboru. Na žalost, do sada još nismo čuli nikakve službene reakcije ili demantije takvih izjava s najviših razina u Hrvatskoj, iako je, napominjem, riječ o grubom upletanju u unutarnja pitanja BiH - rekao je glasnogovornik MVP-a u Sarajevu.

Dodao je kako BiH, ako ovakve izjave ne odražavaju službeni stav službenog Zagreba, očekuje reakcije predsjednika Sabora, premijera i predsjednika Republike.

Kao prigodu u kojoj bi obrazloženje Tomčevih izjava rado čuli, Kapetanović je predložio današnji sastanak hrvatskoga predsjednika Stipe Mesića s Predsjedništvom BiH u Hrvatskoj Kostajnici.

- U suprotnom, vlasti u BiH, ali i Europska unija i međunarodna zajednica u cjelini, imaju razloga za zabrinutost. Naime, Hrvatska se kad je riječ o odnosima s BiH vraća u prošlost, što sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa, niti ubrzava pridruženje regije Europskoj uniji i euroatlantskim integracijama - ocijenio je glasnogovornik bosanskohercegovačkog Ministarstva vanjskih poslova. I Sarajevski mediji osudili su posljednje Tomčeve istupe u kojima, uz obranu Tuđmanove politike prema BiH, zagovara i uspostavu trećeg (hrvatskog) entiteta u Bosni i Hercegovini.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, doznajemo od glasnogovornika Žarka Plevnika, nije dobilo nikakvu službenu notu iz Sarajeva. Stoga se, poručio je, ne može ni o čemu očitovati.

D. Jazvić