Vjesnik: 09. 12. 2002.

Nacionalne stranke formirat će vlast u BiH

Kandidiranje Dragana Mikerevića za entitetskog premijera Republike Srpske znači da će Mladen Ivanić vjerojatno postati novi ministar vanjskih poslova BiH, dok će Milorad Dodik biti lider oporbe/ Takav rasplet događaja imat će izravnog utjecaja i na uspostavu vlasti na državnoj razini

SARAJEVO, 8. prosinca - Aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Dragan Mikerević dobit će mandat za sastav nove vlade Republike Srpske čime je i definitivno otpala mogućnost uspostave koalicije umjerenih stranaka u BiH. Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je u subotu navečer u Banjoj Luci kako će Mikerevića predložiti za mandatara jer je uvjeren kako postoji većina u entitetskom parlamentu koja će podržati taj prijedlog.

Čavićeva izjava uslijedila je nakon njegovog sastanka s predsjednicima Partije demokratskog progresa (PDP) Mladenom Ivanićem, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i Srpske demokratske stranke (SDS) Draganom Kalinićem, organiziranog s ciljem okupljanja tzv. »srpske većine« u entitetskom parlamentu. Ovakva zamisao potekla je iz PDP-a kako bi se prikrilo njegovo otvoreno savezništvo sa SDS-om koji još uvijek djeluje pod snažnim utjecajem ljudi bliskih Radovanu Karadžiću.

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik svaku mogućnost izravnog ili neizravnog koaliranja sa SDS-om kao i s bilo kojom od tri velike nacionalne stranke odlučno je odbio inzistirajući da novu entitetsku vladu sastave njegova stranka i PDP uz potporu u mjerenih stranaka iz Federacije BiH. PDP međutim nije želio vidjeti Dodika na mjestu entitetskog premijera predlažući da on kao i Ivanić preuzmu neka od mjesta u Vijeću ministara BiH koja pripadaju Srbima.

Kandidiranje Mikerevića za entitetskog premijera znači kako će Ivanić vjerojatno postati novi ministar vanjskih poslova BiH, dok će Dodik biti lider oporbe u Republici Srpskoj. Ovakav rasplet događaja imat će izravnog utjecaja i na uspostavu vlasti na državnoj razini.

Do sada je postojala teoretska mogućnost da se u slučaju uspostave savezništva između PDP-a i SNSD-a novo Vijeće ministara BiH formira uz sudjelovanje Stranke za BiH i Socijaldemokratske partije (SDP). Sada je međutim izvjesno kako će u novoj vladi BiH biti tri nacionalne stranke uz PDP kao »ukras« koji bi trebao svjedočiti o njihovom reformiranom političkom profilu.

Uz prešutni dogovor kako će Srbin prvi put nakon rata preuzeti poziciju šefa bosansko-hercegovačke diplomacije, borba za mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH prepuštena je Stranci demokratske akcije (SDA) i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Vršitelj dužnosti predsjedatelja HDZ-a Bariša Čolak predložen je kao najozbiljniji kandidat za ovu dužnost. HDZ inzistira na ovom prijedlogu uz obrazloženje kako će SDA ionako imati mjesto premijera Federacije BiH. U SDA drže međutim kako prvi čovjek Vijeća ministara BiH treba biti Bošnjak jer je logično da na tako utjecajnom mjestu bude osoba iz reda najbrojnijeg naroda. Predsjednik SDA Sulejman Tihić ponovio je u nedjelju kako ostaje otvoren poziv Harisu Silajdžiću da preuzme tu dužnost. »Poziv se odnosi na Silajdžića kao osobu a ne kao člana ili utemeljitelja Stranke za BiH ... Ne bude li to on, onda će SDA dati svog čovjeka«, kazao je Tihić u razgovoru za sarajevski Dnevni avaz ne krijući razočarenje dosadašnjim pregovorima sa Strankom za BiH.

On je na ovaj način izravno odbacio mogućnost da dosadašnja ministrica vanjske trgovine BiH Azra Hadžiahmetović u ime SBiH preuzme mjesto državnog premijera. Tihić je kazao kako će ime mandatara Vijeća ministara BiH u svakom slučaju biti poznato do kraja narednog tjedna. (Hina)